Ajankohtaista

Hyvinkään Lämpövoiman Valvomopalvelu WiRE valvoo nyt eri kiinteistöjen veden-, sähkön- ja lämmönkulutuksen lisäksi myös Kipinä-talon sisäilman laatua.

 

Teksti ja kuvat Pekka Virtanen, Pevitext

Hyvinkään kaupunki päätti vuonna 2016 kartoittaa kiinteistöjensä energiatehokkuutta sekä energianhallintajärjestelmiensä tilaa. Teetetyssä esiselvityksessä todettiin, että kaupunkikonsernin nykyiset talotekniset hallintajärjestelmät olivat tulossa elinkaarensa loppuun.

Selvityksen pohjalta kaupungin 100-prosenttisesti omistava Hyvinkään Lämpövoima Oy alkoi vuonna 2018 kehittää Valvomopalvelu WiRE:ttä pitkäjänteiseen energiantehokkuuden ja talotekniikan hallintaan.

Valvomopalvelu WiRE käynnistyi pilotointivaiheen jälkeen Hyvinkään kaupunkikonsernin kiinteistöissä vuonna 2019. Valvomopalvelun piiriin kuuluvat nykyään Villatehtaan kiinteistö, kaupungin koulut ja päiväkodit, Hyvinkään vuokra-asunnot Oy:n kiinteistöt sekä sairaalan kiinteistö. Hyvinkään Lämpövoima tarjoaa nykyään WiRE-palvelua myös muille hyvinkääläisille kiinteistöille.

Selvää säästöä

Rakennukset ja erityisesti niiden talotekniset järjestelmät ovat viime vuosina kehittyneet ja monimutkaistuneet nopeaa tahtia. Perinteinen toimintamalli on, että kiinteistöhuoltoyhtiöt tai talotekniikan asiantuntijat tarkastavat manuaalisesti talotekniikan toimivuuden. Tarkastukset tehdään joko paikan päällä tai rakennusautomaation etävalvomoiden avulla, mutta tällainen laitteistojen toiminnan valvonta ei ole kovin kattavaa.

”Kiinteistöistä kerättävän tiedon lisääntyminen avaa uudenlaisia teknisiä mahdollisuuksia. WiRE tuo lisäarvoa niin asukkaille, kiinteistöjen omistajille, käyttö- ja kunnossapitotoimijoille kuin suunnittelijoillekin. Käytössä on laadukasta dataa, energiankäyttö tehostuu ja rakennukset ovat hyvinvoivia sekä olosuhteet terveelliset. Aikaisemmin tietoja on jouduttu metsästämään, nyt haluttu fakta löytyy muutamalla klikkauksella”, kertoo Hyvinkään Lämpövoimalla energiatekniikan ja talotekniikan palveluista vastaava energiainsinööri Pasi Nevalainen.

Anturit mittaavat rakennusten talotekniikasta erilaisia suureita. Kun antureilta saatava tieto tuodaan keskitetysti valvomoon, saadaan mittausten ja trendikäyrien avulla tietoa siitä, toimivatko laitteet oikein. Jos laitteiden toiminnassa ilmenee jotakin epänormaalia tai laite antaa hälytyksen viasta, asiaan pystyään reagoimaan nopeasti.

”Automaatio on kiinteistön omistajan tärkein työkalu talotekniikan hallinnassa, ja sen avulla säästetään sekä rahaa että energiaa. WiRE-palvelun suurimmat hyödyt ovat energiakulutuspiikkien pienentyminen, rakennusten energiankäytön optimointi ja vikojen nopea paikallistaminen. Hyvinkään tilapalvelun kiinteistöjen kaikki vanhat automaatiojärjestelmät pyritään uusimaan vuoteen 2030 mennessä”, kertoo Hyvinkään kaupungin LVI-insinööri Erkki Viljanen.

Nuuka tutkii sisäilmaa

Hyvinkään uudessa Kipinä-koulutalossa Valvomopalvelu WiRE seuraa lämmön, sähkön ja veden kulutuksen lisäksi myös rakennuksen sisäilman laatua. Tämän seurannan takana on vuonna 2012 perustettu Nuuka Solutions Oy, jonka ohjelmistoratkaisut edistävät energiansäästöä, parantavat sisäilmaa ja helpottavat huoltoa – eli vähentävät kustannuksia ja lisäävät kiinteistöjen käyttöikää.

”Energiatehokkaassa Kipinässä valvotaan lähes luokkakohtaisesti sisäilmaa, eli lämpötilaa, ilmankosteutta ja hiilidioksiditasoa. Tavoitteena on optimaalinen ilmanlaatu, ja jos halutut arvot eivät toteudu, niihin reagoidaan heti ja pääsemme nopeammin käsiksi ongelmiin. Nuuka-järjestelmä kerää kaiken datan Kipinän rakennusautomaatiojärjestelmästä ja tekee automaattisesti havaintoja, diagnooseja ja hälytyksiä, mutta ihminen tekee vielä päätökset ja säätää. Toisaalta esimerkiksi liikuntahallien ilmanvaihtokoneiden ohjauksessa ja optimoinnissa voitaisiin hyvin hyödyntää Nuukan kehittämää automaattista tekoälyohjausta”, kertoo Pasi Nevalainen.

”Kipinän ja yhden Hyvinkään vuokra-asuntojen kiinteistön jälkeen Nuuka otetaan käyttöön Metsäkaltevatalossa. Näin uusissa kohteissa Nuukan synnyttämiä säästöjä on vielä vaikea arvioida, mutta vikoihin päästään nopeammin kiinni, kuin mitä ihminen ne havaitsisi”, muistuttaa Erkki Viljanen.

 

Nevalainen ja Viljanen Kipinä koulurakennuksen edessä Hyvinkäällä

Hyvinkään kaupungin LVI-insinööri Erkki Viljanen, Hyvinkään Lämpövoiman energiainsinööri Pasi Nevalainen ja Kipinä-talo, jonka sisäilman laatua valvotaan tekoälyn avulla.

 

Hyvinkään Kipinän valvomo

Kipinän eri huonetilojen ilmanlaatua pystytään seuraamaan kiinteistön omasta valvomosta, mutta kiinteistön kokonaisvaltaisesta valvonnasta vastaa Kerkkolankadulla oleva Hyvinkään Lämpövoiman talotekniikkavalvomo.

 

Hyvinkään Kipinän konehuone

Valvomopalvelu WiRE valvoo Kipinä-talossa veden, sähkön ja lämmön kulutusta.

 


Historiallisen Sveitsinpuiston portilla Hyvinkäällä toimii Etelä-Suomen monipuolisin matkailukeskus. Yhteistyö kaupungin ja lämmöntuottajan kanssa saa runsaasti kiitosta.

 

Hotel Sveitsin hotellinjohtaja Vesa Kokkonen vie minut katsomaan kovassa käytössä olevia Seasons-kokoushuoneita, joiden lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista avautuu rauhoittava näkymä Sveitsinpuistoon. Huoneista pääsee myös terassille – ja siis suoraan luontoon virkistäytymään kokouksen tauoilla.

”Ilman Sveitsin rikasta luontoa hotellia ei olisi olemassa. Se on kantava voimamme, jonka terveysvaikutusta on osattu arvostaa jo 1800-luvun lopulta lähtien.”

”Kokousvieraille tarjoamme muun muassa suosittua pökkelöjoogaa: Siinä mennään kesken kokouspäivän ulos, ohjaaja vetää kevyen joogan, ja sitten voidaan vaikkapa maistella villiyrttejä. Sen jälkeen jaksaa taas jatkaa työasioilla.”

Ympäristön ja luonnon huomioiminen näkyy kaikkineen vahvasti hotellin arjessa. Esimerkiksi tehokas kierrätys, sähkönkulutuksen minimoiminen ja resqueruoan myyminen ovat jokapäiväistä toimintaa.

”Olemme saaneet Green Key -merkin, joka tarkoittaa sitoutumista sekä henkilöstön että asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen ja majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen.”

Kiinteistössä on kaikkiaan melkein 17 000 neliötä. Hotellin lisäksi siellä ovat vuokralaisina viisi elokuvateatteria, sisäleikkipuisto, pakopelihuoneet, kuntosali ja kauneushoitola. Yksi isoimmista kustannuseristä muodostuu rakennuskompleksin lämmittämisestä.

”Hyvinkään Lämpövoiman kilpailukykyisesti hinnoiteltu kaukolämpö on meille ensiarvoisen tärkeää. Lisäksi Lämpövoiman lähes hiilineutraali energiankäyttö tukee arvomaailmaamme erinomaisesti. Yrittäjän näkökulmasta tämä on houkutteleva tapa toimia”, Kokkonen kiittää.

 

”Kilpailukykyisesti hinnoiteltu kaukolämpö on meille ensiarvoisen tärkeää.”

 

Sujuvaa yhteistyötä

Vesa Kokkonen on tehnyt matkailualan töitä yli 30 vuotta eri kaupungeissa ja maissa. Hänellä on siis vertailukohtia, kun hän antaa tunnustusta Hyvinkään kaupungille sujuvasta yhteistyöstä.

”Sveitsin kiinteistö on yksityisten ihmisten rahoittama projekti. He ovat ottaneet ison riskin rakkaudesta kotiseutuun. Siitä ei olisi tullut mitään, jollei yhteistyö kaupungin eri tahojen kanssa olisi ollut erittäin hyvää. Kaikkein tärkeimpiä ovat luonnollisesti lupa-asiat sekä vesi- ja viemäriverkoston kunnossapito. Myös esimerkiksi paloturvallisuuskoulutukset ovat hoituneet mallikkaasti.”

”Hyvinkää on muutenkin mainio paikka yrityksille. Palvelut pelaavat, sijainti on loistava, ja Hyvinkää on viime vuosina profiloitunut tapahtumakaupunkina. Tämä kaikki tuo lisäarvoa yrittäjälle.

”Lämpövoimaa kiitän myös upeasta palveluasenteesta. Toimintavarmuus on erinomainen, ja korona-aikana olemme saaneet sujuvasti sovittua maksuohjelmista.”

 

”Hyvinkäällä on paljon teollisuutta ja kaupankäyntiä.”

 

Matkailuala on yksi korona-ajan suurimmista kärsijöistä. Hotel Sveitsin liikevaihto on laskenut pandemian aikana yli 50 prosenttia.

”Vapaa-ajanmatkailu ei ole lähimainkaan korvannut isojen, majoittuvien kokousten puuttumista. Toisaalta meillä on se onni, että voimme tarjota pienille ryhmille isoja tiloja sekä väliaikaohjelmaa ja virkistäytymistä pääasiallisesti ulkona. Kävelypalaverit ovat olleet myös suosittuja.”

”Korona-ajan etätyöstäkin olemme saaneet osamme. Etätyöpakettiin kuuluvat huone päiväksi, kahvi, lounas ja nettiyhteys.”

Kokkosen mukaan Hotel Sveitsin voimavara on se, että yritys ei ole keskittynyt vain yhteen asiaan. Jos joku osa-alue hiipuu, toinen pystyy tukemaan.

”Erikokoiset kokoukset, bisnesmatkailu ja vapaa-ajanmatkailu kulkevat toiminnassamme mukana. Työnsä vuoksi matkustavia yksittäisiä liikemiehiä ja -naisia on asiakkaissamme niin ikään paljon.”

”Hyvinkäällä on paljon teollisuutta ja kaupankäyntiä, ja sekin säteilee tänne meille keskinäisen bisneksenteon muodossa.”

 

”Varmasti löytyy jokaiselle mieluista tekemistä.”

 

Monipuolinen matkailukeskus

Hyvinkään sisääntulotien varrella Sveitsi mainostaa olevansa Etelä-Suomen monipuolisin lomakeskus. Kun odotan haastattelun alkamista hotellin vastaanottoaulassa, en voi olla kuulematta sisäänkirjautuvien asiakkaiden kysymyksiä ja keskusteluja henkilökunnan kanssa. Vastaanottovirkailija kertoo lukuisia tapoja viettää vapaa-aikaa alueella ja koko Hyvinkäällä.

Visit Sveitsi -katon alle kuuluvat hotellin, SeikkailuSveitsin, Superparkin ja Bio Rexin lisäksi Sveitsin laskettelurinteet ja Hyvigolf. Luontopolkuja pitkin pääsee vaikka Kytäjälle saakka. Hotellista puolestaan voi kulkea sisäkautta Sveitsin uimalaan, jonka laajennus valmistuu juuri.

Hyvinkään Hotel Sveitsi matkailukeskus

Hotellin naapurissa sijaitsee Sveitsin uimala, jota on äskettäin laajennettu.

 

”Täällä voi kuntoilla, vaeltaa, hiihtää, käydä punttisalilla tai elokuvissa, kauneushoitolassa, uimassa tai läskipyöräilemässä – unohtamatta hyvää ruokaa ja rentoutumista. Varmasti löytyy jokaiselle mieluista tekemistä sekä yhdessä että erikseen”, Vesa Kokkonen vakuuttaa.

Kauppakeskus Willa ja matkailuyhdistys HelsinkiNorth ry ovat Hotel Sveitsin kumppaneita. Muun muassa matkailuyhdistyksen kauppapaikasta voi ostaa lippuja eri aktiviteetteihin ja tietysti myös Hotel Sveitsiin.

Hotellin kiinteistö on nyt kehitetty lähes valmiiksi, mutta pysähtyä ei pidä.

”Luontoaktiviteetteja tarvitsemme lisää – lähialueelle on tulossa muun muassa nuotiopaikkoja. Suunnitelmissa ovat myös padel-kentät ja toiveissa paremmat yhteydet Hyvinkään rautatieasemalle sekä opasteet moottoritien varteen. Karhunpesä-ravintolamme à la carte on saanut niin hyvän vastaanoton, että sillä sektorilla kerromme pian uutta”, Kokkonen paljastaa.

 

”Hyvinkäälle on helppo saada hyviä työntekijöitä.”

 

Hotel Sveitsi työllistää 55 henkeä, ja koko kiinteistössä työskentelee noin sata ihmistä.

”Hyvinkäälle on helpompi saada hyviä työntekijöitä kuin moneen muuhun kaupunkiin. Siihen vaikuttavat suuresti Hyvinkään kohtuulliset asumiskustannukset ja vuokra-asuntojen tarjonta.”

”Itse olen syntyjäni helsinkiläinen ja asun siellä edelleen. Työskenneltyäni Hyvinkäällä nyt muutaman vuoden olen huomannut, että voisin aivan hyvin asua täällä. Tämä on ihmisen kokoinen kaupunki”, Kokkonen kehuu.

”Täällä on myös kiitollista toteuttaa hotellimme arvoja people, planet ja profit. Sekä lähiympäristömme että koko kaupungin kehitys tukee näitä kolmea peruspilaria saumattomasti.”

 

FAKTA

Hotel Sveitsi, Hyvinkää

  • avattu vuonna 2017
  • 182 huonetta, 35 kokoustilaa, 3 ravintolaa
  • kiinteistössä lisäksi 5 elokuvateatteria, 3 pakopelihuonetta, sisäleikkipuisto, kuntosali, kauneushoitola
  • vieressä uimala, seikkailupuisto, fatbike-vuokraus ja luontopolut
  • hotellissa 55 työntekijää, koko kiinteistössä töissä lähes sata ihmistä

 


Energian maailmanmarkkinahinnat nousussa

Energian markkinahinnat ovat vuoden 2021 aikana nousseet selvästi edellisen vuoden koronasta johtu-neesta matalasta tasosta. Loppukesällä sekä sähkön että polttoaineiden markkinahintojen nousu on edelleen kiihtynyt. Euroopassa maakaasun markkinahinta on noussut ennätyskorkealle johtuen mm. kylmän talven jälkeisistä alhaisista varastotasoista, poliittisista jännitteistä mm. Nordstream2-putkiyhteyteen liittyen sekä kysynnän ja tarjonnan epätasapainosta. Maakaasun markkinahinnan arvioidaan pysyvän korkealla tasolla ainakin alkuvuoden 2022 ajan. Myös sähkön hinta on kivunnut ennätyskorkealle poikkeuksellisen alhaisista vesivarannoista sekä kallistuneista polttoaineista johtuen. Kivihiilen ja öljyn hinnan nousun taustalla ovat mm. Kiinan tavoitteet varastoida polttoaineita tulevaa talvea varten. Sähkön ja polttoaineiden hintoihin vaikuttaa osaltaan myös Euroopan Unionin päästökauppaoikeuksien ennätyskorkea hinta.

Kaukolämmön hintaan maltillinen korotus 1.1.2022 alkaen

Hyvinkäällä kaukolämmön hinnan korotuspaineet pysyvät maltillisina, koska yli 90 % lämmöntuotannosta perustuu hukka- ja biopohjaiseen energiaan. Energiahintojen jyrkkä nousu maailmalla vaikuttaa kuitenkin kaukolämmön tuotantokustannuksiin myös Hyvinkäällä. Energiahintojen muutokset vaikuttavat välillisesti Fortumin Riihimäen laitokselta ostettavan Ekolämmön hintaan. Lisäksi Hyvinkäällä lämmöstä noin 5 - 10 % tuotetaan maakaasulla erityisesti talvikaudella, ja tämän kaasulämmön tuotantokustannus on markkinahinnasta johtuen noussut moninkertaiseksi. Myös yleiset kustannukset ovat nousseet muutaman prosentin vuosivauhtia.

Kaukolämmön hintaa joudutaan korottamaan tuotantokustannusten noususta johtuen keskimäärin noin 7,8 %:a vuoden 2022 alusta alkaen. Korotus vaikuttaa sekä perusmaksuun että energiamaksuun. Hinnankorotuksen vaikutus kaukolämpölaskuun on keskimääräiselle

• omakotitalolle noin 9,5 €/kk (vuosikulutus 18 MWh)
• rivitalokiinteistölle 70 €/kk (vuosikulutus 150MWh)
• kerrostalokiinteistölle 272 €/kk (vuosikulutus 600 MWh).

Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %. Liitteenä on uusi kaukolämmön perustuotteen hinnasto 1.1.2022 alkaen. Huomioittehan myös, että hinnastossa esitetty perusmaksun hinnoittelurakenne uudistuu samalla.

Tavoitteena maakaasun korvaaminen CO2-vapailla lämmönlähteillä

Hyvinkäällä 90 - 95 % kaukolämmöstä tuotetaan hukka- ja biopohjaisilla lämmönlähteillä. Hyvinkään Lämpövoiman tavoitteena on kasvattaa hiilineutraalin lämmön osuutta tulevaisuudessa lähemmäs 100 %:a. Yhtiö tekee aktiivisesti työtä tämän tavoitteen eteen, ja esimerkiksi tänä syksynä olemme ottaneet käyttöön tekoälyä hyödyntävän tuotannonoptimointijärjestelmän, joka auttaa osaltansa pienentämään maakaasun käyttöä kaukolämmön tuotannossa. Selvitämme myös erilaisia vaihtoehtoja maakaasun korvaamiseksi muilla lämmönlähteillä, jotka ovat hiilineutraaleja ja joiden hintanäkymä on vakaa ja maakaasua edullisempi.

Hyvinkäällä kaukolämpö on alueen edullisinta ja reilusti alle valtakunnan keskitason

Hyvinkäällä kaukolämmön hinta on 15 % alle valtakunnallisen keskiarvon. Hyvinkään Lämpövoiman kaukolämmön hinta on myös lähialueen energiayhtiöiden edullisin. Kaukolämmön hinnat ovat käytännössä viimeisen kymmenen vuoden ajan pysyneet Hyvinkäällä samalla tasolla. Tulemme pitämään kaukolämmön hinnan Hyvinkäällä kilpailukykyisenä myös tulevaisuudessa.

 

Kaukolämmön keskihintojen kehitys tyyppitaloissa Hyvinkäällä vuosina 2012 – 2021

Kuva 1. Kaukolämmön keskihintojen kehitys tyyppitaloissa Hyvinkäällä vuosina 2012 – 2021.

 

Uudet kaukolämpötuotteet auttavat asiakkaitamme säästämään energiaa ja kustannuksia

Tuomme kaukolämpöasiakkaillemme 1.1.2022 alkaen tarjolle uusia kaukolämpötuotteita, jolloin asiakkaamme voivat halutessaan vaihtaa kaukolämpötuotteensa uuteen tuotteeseen. Autamme näiden uusien tuotteiden avulla asiakkaitamme tehostamaan lämmönkulutustaan, säästämään energiaa, pienentämään kaukolämpölaskua ja varmistamaan, että kiinteistön lämmityslaitteet toimivat optimaalisesti. Uusien tuotteiden vertailu kannattaa, koska uusi tuote voi olla asiakkaan lämmönkäytöstä riippuen myös kaukolämmön perustuotetta edullisempi. Kerromme asiakkaillemme lisää uusista kaukolämpötuotteistamme joulukuun aikana ja autamme asiakkaitamme vertailemaan eri tuotteita.

Lisätietoja asiasta antaa:
Asiakkuus- ja verkostopäällikkö Sami Pesonen p. 040 336 0099, sami.pesonen@hlv.fi

 


Kaukolämpö lämmittää edullisesti ja ekologisesti

Kuntavaalien jälkeen tapahtunut osakeyhtiön hallituksen vaihtuminen ei vaikuta Hyvinkään Lämpövoima Oy:n toimintaa: Lämpövoima pysyy Hyvinkään kaupungin omistuksessa ja myy yli 90-prosenttisesti CO2-neutraalia lämpöä asiakasystävällisellä hinnalla.

Hyvinkään kaupungin 100-prosenttisesti omistama Hyvinkään Lämpövoima Oy on Suomen suurin pelkästään lämpöä tuottava yhtiö. Poikkeuksellista on lisäksi se, että peräti 85 prosenttia hyvinkääläisistä asuu kaukolämmöllä lämmitettävissä taloissa. Tämä on merkki kaukolämmön helppoudesta ja edullisuudesta.

Kuntavaalien jälkeen Hyvinkään Lämpövoima Oy:n hallituksen puheenjohtajuus siirtyi sosiaalidemokraateilta kokoomukselle, mutta Hyvinkäällä vallitsee poliittinen yksimielisyys siitä, että Lämpövoima pysyy kaupungin omistuksessa.

”Hyvinkäällä nähdään hyvässä kunnossa olevat verkot niin arvokkaina, että ne halutaan pitää itsellä. Ja jos otat tällaiselle toimialalle yksityisen pääomasijoittajan, niin faktaan perustuva tieto on, että hinnat nousevat välittömästi”, muistuttaa Hyvinkään Lämpövoiman hallitusta edelliset neljä vuotta johtanut sosiaalidemokraattien Vesa Mauriala.

”Poliitikot ovat varsin yksimielisiä tässä omistusasiassa. Lisäksi meillä on talousalueen edullisin kaukolämmön hinta, ja koko Suomessa olemme 15 prosenttia alle keskiarvon. Jokainen päätös nostaa kaukolämmön hintaa on verrattavissa veronkorotukseen”, toteaa puolestaan Lämpövoiman hallituksen uusi puheenjohtaja, kokoomuksen Pentti Puhakka.

 

Hyvinkään lämpövoiman hallituksen Pentti Puhakka ja Vesa Mauriala kättelevät

Kuva 1: Pentti Puhakka otti vastaan Hyvinkään Lämpövoima Oy:n hallituksen puheenjohtajuuden Vesa Maurialalta.

 

Hyvinkään Lämpövoima Oy on noudattanut esimerkillisesti strategiaansa kuuluvan ekologisuuden tavoittelua, ja yrityksen käyttämästä energiasta 90 prosenttia on uusiutuvaa eko- ja biolämpöä. Lämpövoiman toimittama kaukolämpö perustuu 80-prosenttisesti jätteiden termisen käsittelyn yhteydessä Riihimäellä Fortumin Kiertotalouskylässä talteen otettuun hukkalämpöön. Tämä lämpöenergia siirretään kaukolämpönä Hyvinkään ja Riihimäen kaukolämpöverkkojen asiakkaiden rakennusten lämmitykseen. Lisäksi kymmenen prosenttia kaukolämmöstä tuotetaan biopohjaisilla energianlähteillä.

”Tämä ala on ilmastokysymysten vuoksi nyt melkoisessa murroksessa, ja Lämpövoiman hallitus on joutunut pohtimaan tätä asiaa viime vuosina melkoisesti. Ekologisuus on yksi Lämpövoiman peruspilareista. Se, että olemme yli 90-prosenttisesti CO2-neutraali, on hyvin poikkeuksellista lämpövoimakentässä. Hyvinkään Lämpövoima on onnistunut olemaan aina aallonharjalla eri aikakausilla käytettyjen energiamuotojen suhteen. Aikanaan käytettiin maakaasua, ja nyt käytetään jätteistä syntyvää hukkalämpöä – maakaasua käytetään nykyään enää vain jonkin verran kylmimpinä vuodenaikoina”, kertoo Hyvinkäälle vuonna 1976 kaukolämmön vuoksi muuttanut Mauriala – Vesan isä soitti silloin Lämpövoiman palveluksessa ylikonemestarina.

”CO2 on rahaa päästökaupan kautta. Isot, globaalit teollisuusyritykset edellyttävät tänä päivänä, että niiden käyttämän lämmön pitää ehdottomasti olla CO2-nautraalia – ne ovat siinä todella tiukkoja. Fossiilisista polttoaineista pitää päästä kokonaan eroon, ja tässä toimialassa ekologia on kova asia ja arvo, suorastaan must – jos emme pysty tarjoamaan sellaista kaukolämpöä, tipahdamme pois markkinoilta. Se, että Hyvinkäällä on tarjolla fossiilivapaata kaukolämpöä, on kaupungille kilpailuvaltti, kun yritykset etsivät sijoituspaikkoja – lämmitys on yrityksille yksi merkittävä kuluerä”, muistuttaa koko ikänsä lähinnä vientiteollisuudessa erilaisissa johtotehtävissä toiminut Pentti Puhakka.

 


Energian markkinahinnat ovat vuoden 2021 aikana nousseet selvästi edellisen vuoden koronasta johtuneesta matalasta tasosta. Loppukesällä sekä sähkön että polttoaineiden markkinahintojen nousu on edelleen kiihtynyt.

Korkea maakaasun hinta aiheuttaa huolta Euroopassa

Euroopassa maakaasun markkinahinta on noussut ennätyskorkealle johtuen mm. kylmän talven jälkeisistä alhaisista varastotasoista, poliittisista jännitteistä mm. Nordstream2-putkiyhteyteen liittyen sekä kysynnän ja tarjonnan epätasapainosta. Nesteytetystä maakaasusta eli LNG:stä ei ole ollut tilanteeseen apua, kun LNG-toimitukset ovat menneet Pohjois-Amerikasta paremman hinnan takia Aasiaan. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa energiamarkkinoita hermostuttaa myös talvikauden lähestyminen. Maakaasua käytetään Keski-Euroopassa laajasti lämmitykseen ja teollisuudessa. Useat teolliset toimijat Euroopassa ovat jo ilmoittaneet skaalaavansa tuotantoaan alas kohtuuttoman korkeaksi nousseen maakaasun hinnan takia. Maakaasun hinnan arvioidaan pysyvän korkealla tasolla ainakin alkuvuoden 2022 ajan.

 

Maakaasun markkinahinta grafiikkana

Kuva 1. Maakaasun markkinahinnan 2021 toteuma ja ennuste (lähteet: Gaspool.de ja Gasum)

Sähkön ja muiden polttoaineiden hinta on myös korkealla

Myös sähkön hinta on kivunnut ennätyskorkealle poikkeuksellisen alhaisista vesivarannoista sekä kallistuneista polttoaineista johtuen. Kivihiilen ja öljyn hinnan nousun taustalla on mm. Kiinan tavoitteet varastoida polttoaineita tulevaa talvea varten. Sähkön ja polttoaineiden hintoihin vaikuttaa osaltansa myös Euroopan Unionin päästökauppaoikeuksien ennätyskorkea hintataso.

Hyvinkäällä kaukolämmön korotuspaineet ovat maltilliset

Hyvinkäällä kaukolämmön hinnan korotuspaineet pysyvät maltillisina, koska yli 90 % lämmöntuotannosta perustuu hukka- ja biopohjaiseen energiaan. Energiahintojen jyrkkä nousu maailmalla vaikuttaa kuitenkin kaukolämmön tuotantokustannuksiin myös Hyvinkäällä. Energiahintojen muutokset vaikuttavat välillisesti Fortumin Riihimäen laitokselta ostettavan Ekolämmön hintaan. Lisäksi Hyvinkäällä lämmöstä noin 5 - 10 % tuotetaan maakaasulla erityisesti talvikaudella, ja tämän kaasulämmön tuotantokustannus on markkinahinnasta johtuen noussut moninkertaiseksi. Myös yleiset kustannukset ovat nousseet muutaman prosentin vuosivauhtia.

Kaukolämmön hintaa joudutaan korottamaan tuotantokustannusten noususta johtuen arviolta keskimäärin noin 7,5 – 7,8 %:a vuoden 2022 alusta alkaen. Korotus vaikuttaa sekä perusmaksuun että energiamaksuun. Hinnankorotuksen vaikutus kaukolämpölaskuun on keskimääräiselle omakotitalolle noin 9,5 €/kk (vuosikulutus 18 MWh), rivitalokiinteistölle 70 €/kk (vuosikulutus 150MWh) ja kerrostalokiinteistölle 272 €/kk (vuosikulutus 600 MWh). Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 %.

Hyvinkäällä kaukolämpö on alueen edullisinta ja reilusti alle valtakunnan keskitason

Hyvinkäällä kaukolämmön hinta on 15 % alle valtakunnallisen keskiarvon. Hyvinkään Lämpövoiman kaukolämmön hinta on myös lähialueen energiayhtiöiden edullisin. Kaukolämmön hinnat ovat käytännössä viimeisen kymmenen vuoden ajan pysyneet Hyvinkäällä samalla tasolla. Tulemme pitämään kaukolämmön hinnan Hyvinkäällä edullisena myös tulevaisuudessa.

 

kaukolämmön keskihinta hyvinkäällä grafiikka

Kuva 2. Kaukolämmön keskihintojen kehitys Hyvinkäällä vuosina 2010-2021.

Tavoitteena maakaasun korvaaminen CO2-vapailla lämmönlähteillä

Hyvinkäällä 90 - 95 % kaukolämmöstä tuotetaan hukka- ja biopohjaisilla lämmönlähteillä. Hyvinkään Lämpövoiman tavoitteena on kasvattaa hiilineutraalin lämmön osuutta tulevaisuudessa lähemmäs 100 %:a. Yhtiö tekee aktiivisesti työtä tämän tavoitteen eteen, ja esimerkiksi tänä syksynä olemme ottaneet käyttöön tekoälyä hyödyntävän tuotannonoptimointijärjestelmän, joka auttaa osaltansa pienentämään maakaasun käyttöä kaukolämmön tuotannossa. Selvitämme myös erilaisia vaihtoehtoja maakaasun korvaamiseksi muilla lämmönlähteillä, jotka ovat hiilineutraaleja ja joiden hintanäkymä on vakaa ja maakaasua edullisempi.

Uudet kaukolämpötuotteet auttavat säästämään energiaa ja kustannuksia

Tuomme kaukolämpöasiakkaillemme 1.1.2022 alkaen tarjolle uusia kaukolämpötuotteita. Autamme näiden tuotteiden avulla asiakkaitamme tehostamaan lämmönkulutustaan, säästämään energiaa, pienentämään kaukolämpölaskua ja varmistamaan, että kaukolämpölaitteet toimivat optimaalisesti.

 

Lisätietoja asiasta antaa:
Asiakkuus- ja verkostopäällikkö Sami Pesonen p. 040 336 0099, sami.pesonen@hlv.fi

 


Hyviä uutisia kaukolämpöasiakkaillemme!

Tuomme Hyvinkäällä kaukolämpöasiakkaillemme uusia vaihtoehtoja aikaisemman yhden kaukolämpötuotteen rinnalle. Uusien tuotteiden kehittämisessä on huomioitu asiakkaidemme toiveet mm. 100 %:sta uusiutuvilla energialähteillä tuotetusta ekotuotteesta, kausihinnoittelusta ja asiakaskohtaisen tehon tarkistuksesta. Tavoitteenamme on uusien tuotteiden avulla auttaa asiakkaitamme tehostamaan lämmönkulutustaan, säästämään energiaa ja kustannuksia sekä varmistamaan, että kaukolämpölaitteet toimivat optimaalisesti.

 

nainen lämmittelee käsiä patterin yllä

 

Ensimmäiset uudet kaukolämpötuotteet tulevat myyntiin 1.1.2022 alkaen. Asiakkaamme voivat halutessaan vaihtaa kaukolämpötuotteensa uuteen tuotteeseen. Asiakkaan siirtyessä uuteen tuotteeseen, teemme samalla asiakaskohtaisen tehontarkistuksen toteutuneiden kaukolämpötehojen mukaisesti. Tällöin asiakas maksaa perusmaksua vain todellisen käyttämänsä kaukolämpötehon perusteella. Tarkistamme jatkossa vuosittain toteutuneen kaukolämpötehon, ja huomioimme muutoksen automaattisesti perusmaksussa, jolloin energiansäästötoimenpiteiden vaikutukset näkyvät suoraan säästönä asiakkaan kaukolämpölaskussa.

 

  • Omakotiasukkaille tuomme nykyisen perustuotteen vaihtoehdoksi huolettoman Helppolämmön, joka on tuotettu 100 %:sti uusiutuvilla energialähteillä ja sisältää kaukolämpölaitteiden huoltopalveluja.

  • Asunto-osakeyhtiöille lanseeraamme uutena tuotteena Fiksulämmön. Fiksulämpö on myös tuotettu 100 %:sti uusiutuvilla energianlähteillä, sisältää lisäksi sähkön, veden, lämmön ja olosuhteiden seurantaportaalin sekä kaukolämpölaitteiden huollot ja asiantuntijapalveluita energiatehokkuuden parantamiseksi. Fiksu auttaa asunto-osakeyhtiöitä pienentämään energialaskua ja kiinnittämään huomiota energian ja veden kulutukseen.

  • Muille asiakkaille tuomme ensimmäisessä vaiheessa kaksi uutta tuotetta. Fiksulämmön lisäksi uutena vaihtoehtona on Joustolämpö, joka sisältää 100 %:sti uusiutuvilla energialähteillä tuotetun lämmön ja sen energiamaksu perustuu kausihinnoitteluun, jolloin talvikaudella energiamaksu on tuotantokustannuksia vastaten korkeampi ja kesällä edullisempi. Joustolämpö sopii hyvin kiinteistöihin, joissa on talvikaudella mahdollisuus säästää energiaa tai joissa on kesällä suuri lämmön tai lämpimän veden kulutus.

 

Uusien kaukolämpötuotteiden kehitystyö tulee jatkumaan myös ensi vuonna. Kevään 2022 aikana tuomme asiakkaille vaihtoehdoiksi myös älytuotteen, joka optimoi kiinteistön olosuhteita ja energiankäyttöä, ja kiinteähintaisen tuotteen, jolla asiakas voi suojautua energiahintojen mahdolliselta nousulta.

Minkälaisia kaukolämpötuotteita ja -palveluita sinä arvostat? Kuuntelemme suurella korvalla asiakkaidemme toiveita, ja huomioimme ne tulevaisuuden tuotteiden ja palvelujen kehityksessä.

Kerromme näistä uusista tuotteista asiakkaillemme tarkemmin mm. loppusyksyn ja talven aikana pidettävissä asiakastilaisuuksissa sekä sähköisissä viestintäkanavissamme.

 

Lisätietoja uusista kaukolämpötuotteista antavat:

Asiakkuus- ja verkostopäällikkö Sami Pesonen p. 040 336 0099, sami.pesonen@hlv.fi
Palveluinsinööri Ville Rouvinen p. 040 654 0712, ville.rouvinen@hlv.fi

 


Etäluentajärjestelmän huoltotoimenpiteiden vuoksi siirtyy elokuulta tehtävät kaukolämpö- ja maakaasulaskut viikolle 36 (6.-10.9.2021).


Lämmönjakokeskusten keväinen huoltosopimuskierros on valmistunut. Sopimushuoltojen tarkastusraportit ovat luettavissa Online-palvelussamme.

Online-palveluun pääset kirjautumaan osoitteessa: https://asiointi.palvelunne.fi/hlv/

Asiakaspalvelumme auttaa tarvittaessa Online-palvelun kirjautumiseen sekä käyttöön liittyvissä kysymyksissä.

 

 

 


Toimintapolitiikkamme sekä vuoden 2020 vuosikertomus ja ympäristöraportti on julkaistu. Tutustu PDF-julkaisuihin alta.

Toimintapolitiikka

Vuosikertomus 2020

Ympäristöraportti 2020

 

 


Kaukolämpö tuotettiin Hyvinkäällä vuonna 2020 yli 95 %:sti hiilineutraalisti. Hiilineutraalin lämmön osuus oli historiallisen suuri. Fortumin Riihimäen laitoksella tuotetun Ekolämmön osuus oli 88 %. Pelleteillä tuotettiin lämmöstä noin 5 %. Teollisuuden hukkalämpöjen ja biokaasulla tuotetun lämmön osuus oli noin 3 %. Maakaasun osuus jäi vain 4 %:iin.

Kaukolämmön tuotannossa käytetyt lämmönlähteet Hyvinkäällä vuonna 2020


PAIKALLISET HUKKALÄMPÖJEN KAUSIVARASTOINNIN MAHDOLLISUUDET  TUTKITAAN NELJÄN YHTIÖN YHTEISHANKKEESSA 

 

Neljä Hyvinkään-Riihimäen alueella toimivaa yritystä selvittävät yhteisellä tutkimuksella mahdollisuuksia hukkalämpöjen kausivarastointiin. Tutkimuksen toteuttavat yhdessä Hyvinkään Lämpövoima Oy, Riihimäen Kaukolämpö Oy, H.G. Paloheimo Oy ja Fortum Waste  Solutions Oy.  

Kausivarastoinnin avulla pystytään entisestään tehostamaan Fortum Waste Solutions Oy:n Riihimäen jätteenkäsittelylaitoksen hukkalämmön talteenottoa ja hyödyntämistä Riihimäen  ja Hyvinkään kaukolämpöverkoissa. Samoin sen avulla pystytään mahdollistamaan muiden mahdollisten hukka- ja prosessilämpöjen hyödyntäminen, ja käyttämään nämä talvikaudella  kaukolämpöverkkojen lämmöntuotannossa. Kausivarastoinnilla korvattaisiin talvikaudella maakaasun käyttöä, jolloin hiilineutraalin lämmön osuus Hyvinkäällä ja Riihimäellä kasvaisi lähelle 100 %:a.


Tutkimuksen toteuttajaksi on valittu Geologian tutkimuskeskus GTK. Tutkimuksen painopiste  on perinteistä maalämpöä syvemmälle ulottuvissa ratkaisuissa ja lämmön maanalaisessa  varastoinnissa. Tutkimuksen yhteydessä selvitetään mm. kausivarastoinnin potentiaali alueella, kausivarastoinnille sopivat sijaintipaikat, alustava mitoitus ja tekninen määrittely sekä arvioidaan investointi- ja käyttökustannukset varaston elinkaaren aikana. Selvitys käynnistyy kesäkuussa ja sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2021 loppuun mennessä.