Hyvinkään Lämpövoima pysyy kaupungin omistuksessa
Kaukolämpö lämmittää edullisesti ja ekologisesti
Kuntavaalien jälkeen tapahtunut osakeyhtiön hallituksen vaihtuminen ei vaikuta Hyvinkään Lämpövoima Oy:n toimintaa: Lämpövoima pysyy Hyvinkään kaupungin omistuksessa ja myy yli 90-prosenttisesti CO2-neutraalia lämpöä asiakasystävällisellä hinnalla.
Hyvinkään kaupungin 100-prosenttisesti omistama Hyvinkään Lämpövoima Oy on Suomen suurin pelkästään lämpöä tuottava yhtiö. Poikkeuksellista on lisäksi se, että peräti 85 prosenttia hyvinkääläisistä asuu kaukolämmöllä lämmitettävissä taloissa. Tämä on merkki kaukolämmön helppoudesta ja edullisuudesta.
Kuntavaalien jälkeen Hyvinkään Lämpövoima Oy:n hallituksen puheenjohtajuus siirtyi sosiaalidemokraateilta kokoomukselle, mutta Hyvinkäällä vallitsee poliittinen yksimielisyys siitä, että Lämpövoima pysyy kaupungin omistuksessa.
”Hyvinkäällä nähdään hyvässä kunnossa olevat verkot niin arvokkaina, että ne halutaan pitää itsellä. Ja jos otat tällaiselle toimialalle yksityisen pääomasijoittajan, niin faktaan perustuva tieto on, että hinnat nousevat välittömästi”, muistuttaa Hyvinkään Lämpövoiman hallitusta edelliset neljä vuotta johtanut sosiaalidemokraattien Vesa Mauriala.
”Poliitikot ovat varsin yksimielisiä tässä omistusasiassa. Lisäksi meillä on talousalueen edullisin kaukolämmön hinta, ja koko Suomessa olemme 15 prosenttia alle keskiarvon. Jokainen päätös nostaa kaukolämmön hintaa on verrattavissa veronkorotukseen”, toteaa puolestaan Lämpövoiman hallituksen uusi puheenjohtaja, kokoomuksen Pentti Puhakka.
Kuva 1: Pentti Puhakka otti vastaan Hyvinkään Lämpövoima Oy:n hallituksen puheenjohtajuuden Vesa Maurialalta
Hyvinkään Lämpövoima Oy on noudattanut esimerkillisesti strategiaansa kuuluvan ekologisuuden tavoittelua, ja yrityksen käyttämästä energiasta 90 prosenttia on uusiutuvaa eko- ja biolämpöä. Lämpövoiman toimittama kaukolämpö perustuu 80-prosenttisesti jätteiden termisen käsittelyn yhteydessä Riihimäellä Fortumin Kiertotalouskylässä talteen otettuun hukkalämpöön. Tämä lämpöenergia siirretään kaukolämpönä Hyvinkään ja Riihimäen kaukolämpöverkkojen asiakkaiden rakennusten lämmitykseen. Lisäksi kymmenen prosenttia kaukolämmöstä tuotetaan biopohjaisilla energianlähteillä.
”Tämä ala on ilmastokysymysten vuoksi nyt melkoisessa murroksessa, ja Lämpövoiman hallitus on joutunut pohtimaan tätä asiaa viime vuosina melkoisesti. Ekologisuus on yksi Lämpövoiman peruspilareista. Se, että olemme yli 90-prosenttisesti CO2-neutraali, on hyvin poikkeuksellista lämpövoimakentässä. Hyvinkään Lämpövoima on onnistunut olemaan aina aallonharjalla eri aikakausilla käytettyjen energiamuotojen suhteen. Aikanaan käytettiin maakaasua, ja nyt käytetään jätteistä syntyvää hukkalämpöä – maakaasua käytetään nykyään enää vain jonkin verran kylmimpinä vuodenaikoina”, kertoo Hyvinkäälle vuonna 1976 kaukolämmön vuoksi muuttanut Mauriala – Vesan isä soitti silloin Lämpövoiman palveluksessa ylikonemestarina.
”CO2 on rahaa päästökaupan kautta. Isot, globaalit teollisuusyritykset edellyttävät tänä päivänä, että niiden käyttämän lämmön pitää ehdottomasti olla CO2-nautraalia – ne ovat siinä todella tiukkoja. Fossiilisista polttoaineista pitää päästä kokonaan eroon, ja tässä toimialassa ekologia on kova asia ja arvo, suorastaan must – jos emme pysty tarjoamaan sellaista kaukolämpöä, tipahdamme pois markkinoilta. Se, että Hyvinkäällä on tarjolla fossiilivapaata kaukolämpöä, on kaupungille kilpailuvaltti, kun yritykset etsivät sijoituspaikkoja – lämmitys on yrityksille yksi merkittävä kuluerä”, muistuttaa koko ikänsä lähinnä vientiteollisuudessa erilaisissa johtotehtävissä toiminut Pentti Puhakka.