Etätyökulttuuri Lämpövoimalla
Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen
Kun Covid-virus tuli keskuuteemme se muutti vahvasti monen yrityksen toimintakulttuuria. Näin kävi myös Lämpövoimalla, kun henkilökunta toimihenkilö tasolla teki pääasiassa töitä kotoa käsin taudin jyllätessä. Se oli valtava muutos yritykseen, jossa ylipäätänsä etätyöt eivät kuuluneet yrityksen kulttuuriin. Taudin pakottamana niin meillä kuin muissakin yrityksissä etätyöt lisääntyivät ja muokkasivat työkulttuuria.
Selvää oli heti alusta, että tekniset valmiudet tehdä kotoa töitä olivat hyvät ja siltä osin ongelmia ei tullut. Toki jotain työajanseurannan kehitystyötä piti tehdä, että saadaan ”kellokortti” leimattua myös kotoa käsin. Muuten laskutusjärjestelmät sekä yrityksen toiminnanohjausjärjestelmät toimivat hyvin eikä sen osalta ongelmia ollut.
Myös yhteinen ruokailu loppui taudin alkamiseen, koska henkilökunta ei ollut enää paikan päällä. Myöhemmin taudin hieman hellittäessä henkilökunta itse oli päättämässä myös ruokailun jatkosta ja päätimme siirtyä lounasetuun yhteisesti syötävän ruuan sijaan. Tänä päivänä siis jokainen käy syömässä omat ruokailunsa missä kulloinkin sen haluavat tehdä.
Etätyö tuo uusia mahdollisuuksia ja työelämään joustavuutta, mutta siinä on myös omat sudenkuoppansa. Näiden välillä on sitten yritettävä tasapainoilla ja löytää se oikea tapa organisaatiolle toimia. On myös ymmärrettävää, että työtehtäväkohtaisestikin tarpeet olla konttorilla vaihtelevat. Monella toimihenkilöllä on myös päivän mittaan tarve olla fyysisesti paikalla, kun toisella se ei ehkä ole niin välttämätöntä.
Etätyön haasteena meillä Lämpövoimalla on koettu organisaatiossa yhteisöllisyyden häviämistä, kun kohtaamisia ei ole tullut enää vanhaan malliin. Myöskään tiedonvaihto kotoa käsin ei toimi läheskään niin hyvin ja sosiaaliset kohtaamiset jäävät vähemmälle. Varsinkin uusille aloittaville henkilöille tilanne, jossa tehdään töitä kotoa ei ole se optimaalisin tilanne. Hiljaisen tiedon siirtyminen ja osaamisen kehittäminen hankaloituu.
Huomiota pitää kotona enenemissä määrin myös kiinnittää työergonomiaan sekä taukoihin, joita välttämättä kotona ei tule pidettyä niin paljon.
Palaveri kulttuurikin on vahvasti muuttunut, kun palavereita käydään kukin omasta paikastaan tietokoneen ääressä. Tässäkin on hyvät puolensa, mutta myös ongelmana se, että kun koneen taakse ”piiloutuu” voi keskittyminen palaverin sijaan olla jossain ihan muussa työssä.
Etätyöstä on taas myös paljon positiivisia kokemuksia mm. työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamisesta sekä työn tehokkuuden lisääntymisestä ja itsenäisemmästä työskentelystä. Työmatkoihin käytetty aika on siirtynyt työhön tai perheeseen/vapaa-aikaan matkustamisen sijaan.
Myös monesti työhön keskittyminen kotona on parempaa eikä häiriötekijöitä ole niin paljoa.
Meillä Lämpövoimalla toteutamme nyt hybridimallia yhdistäen etätyön ja lähityön parhaat ominaisuudet. Keskiviikkoisin pyrimme kaikki olemaan konttorilla sekä sen lisäksi olemme vähintään yhden päivän viikossa oma valinteisesti lähityössä.
Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen, mutta lähityönkään hienoja puolia sosiaalisin kontakteineen ei ole syytä unohtaa. Molempien työmuotojen hienot puolet itselle napsien jatkamme työskentelyä Lämpövoimalla.
Juha Kauhajärvi, talouspäällikkö