Siirry sisältöön

WiRE tekee rakennuksista älykkäämpiä

Rakennukset ovat vielä tyhmiä

Kadulla kulkiessasi voit havaita yhä useamman ihmisen ranteessa älykellon tai ehkä sellainen löytyy sinunkin ranteestasi.  Älykello antaa käyttäjälleen palautetta esimerkiksi unenlaadusta, otetuista askelista ja päivän aikana kulutetuista kilokaloreista. Kiinteistössä tätä voidaan verrata tilanteeseen, jossa kiinteistö raportoi kiinteistön ylläpidolle suunniteltujen sisäilmaolosuhteiden toteutumisesta ja tähän kulutetun energian määrästä. Tällaiset järjestelmät ovat kuitenkin vielä kiinteistön ylläpidossa erittäin harvinaisia. Jos soitat esimerkiksi työpaikkasi kiinteistöpäällikölle ja kysyt työpaikkasi toteutuneista sisälämpötiloista, joudutaan vastaus hyvin todennäköisesti selvittämään perinteisellä mallilla manuaalisesti mittaamalla – ei siis ollenkaan älykkäästi.

Tutustumalla tarkemmin alla olevaan Motivan energiakatselmukseen ja siinä havaittuihin energiansäästötoimenpiteisiin huomataan, että suurin osa olemassa olevan rakennuskannan energiansäästöpotentiaalista on toteutettavissa pienillä investoinneilla.

Kuva 1. Motivan energiakatselmuksissa havaitut toimenpiteet

Kuva 1. Motivan energiakatselmuksissa havaitut toimenpiteet

 

Perinteinen tarkastustoiminta työlästä ja kallista

Tällä hetkellä kiinteistöjen talotekniikkaa ohjataan tyypillisesti ennalta määritetyillä asetusarvoilla ja aikaohjelmilla, jolloin esimerkiksi valaistus ja ilmanvaihto on kykeneväinen muuttumaan ainoastaan niille ennalta määriteltyjen asetusarvojen puitteissa. Esimerkiksi ilmanvaihtokone käy tyypillisesti yhdellä teholla aikataulun mukaisesti piittaamatta siitä onko tilassa käyttäjiä vai ei. Investoimalla nykyaikaiseen ohjausjärjestelmään voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä, kun automaatiojärjestelmä huomioi säädössä automaattisesti esimerkiksi sisäilmaolosuhteet.

taloyhtiön lämmitysjärjestelmän ohjausjärjestelmä 90-luvun alusta

Kuva 2. tyypillinen vielä käytössä oleva taloyhtiön lämmitysjärjestelmän ohjausjärjestelmä 90-luvun alusta

Ohjausjärjestelmien kehittyminen ja mittauspisteiden lisääntyminen tuo kuitenkin samalla uudenlaisia haasteita talotekniikan toiminnan diagnostiikalle. Yhdessä kiinteistössä voi olla satoja mittauspisteitä, joiden virheetön toiminta vaikuttaa taloteknisten prosessien toimintaan. Huoltomiehen ja asiantuntijan tekemä manuaalinen tarkastustoiminta käy tällöin liian työlääksi ja kalliiksi. Avuksi tarvitaan aivan uudenlaisia ohjelmistoja, jotka tekevät talotekniikan toiminnan diagnostiikkaa 24/7. Automaattinen diagnostiikka nopeuttaa vikojen paikallistamista, helpottaa korjaamaan viat kerralla kuntoon.

 

Keskitetyllä valvonnalla merkittäviä säästöjä

Oikeanlaisilla ohjaus- ja säätötavoilla voidaan optimoida rakennusten käyttämä energia. Tämän takia rakennusautomaation osuus hyvän sisäilmaston osatekijänä tai energiansäästötoimenpiteiden toteuttamisessa on merkittävä. Uusien energiatehokkuusmääräysten myötä rakennusautomaation rooli tulee tulevaisuudessa vain korostumaan. Rakennusten entistä tiiviimmällä integroinnilla energiajärjestelmään ja joustojärjestelmillä voidaan saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä, kun rakennuksessa käytetään energiaa, joka on tuotettu uusiutuvilla tai hukkaenergioilla. Tällöin energia on usein myös kaikkein edullisinta.

Näiden ajatusten pohjalta lähdimme keväällä 2019 edistämään kaupunkikonsernin kiinteistöjen energiatehokkuutta. Perustimme kaupunkikonsernin yhteisvalvomon, josta vastaa kaupungin omistama energiayhtiö Hyvinkään Lämpövoima. Valvomossa kaupunkikonsernin kaikkien kiinteistöjen talotekniikkaa ja energiankäyttöä valvotaan keskitetysti. Kaupunkikonsernin kiinteistöjä ovat esimerkiksi koulut. päiväkodit, kaupungin vuokra-asunnot ja Hyvinkään Wanha Villatehdas. Ratkaisu on Suomessa ainutlaatuinen ja siihen on käynyt tutustumassa useita kuntia ja energiayhtiöitä.

Valvomoon on hankittu uudenlaisia energianhallintaohjelmistoja, säädetty sisälämpötiloja vastaamaan tilojen käyttöä ja laitettu kuntoon esimerkiksi kiinteistöjen ilmanvaihdon säätöjä vastaamaan uusia kuntien sisäilmaverkoston ohjeistuksia.

Energiankulutuksen kehittyminen kaupunkikonsernin kiinteistöissä

Kuva 3. Energiankulutuksen kehittyminen kaupunkikonsernin kiinteistöissä

Hyvät tulokset eivät ole syntyneet itsestään, vaan on tarvittu rohkeutta toteuttaa merkittäviä investointeja uusiin ohjelmistoihin ja ohjausjärjestelmiin, jotka ovat johtaneet parempaan energiatehokkuuteen, ja sitä kautta tehneet rakennuksista ympäristöystävällisempiä. Tarjoamme nyt nämä yhteistyössä Hyvinkään kaupunkikonsernin kanssa kehitetyt ja tuotteistetut palvelukokonaisuudet ja ohjelmistot myös muiden asiakkaidemme käyttöön.

Uusimmat blogikirjoitukset

Kun Covid-virus tuli keskuuteemme se muutti vahvasti monen yrityksen toimintakulttuuria. Näin kävi myös Lämpövoimalla, kun henkilökunta toimihenkilö tasolla teki pääasiassa töitä kotoa käsin taudin jyllätessä. Se oli valtava muutos yritykseen, jossa ylipäätänsä etätyöt eivät kuuluneet yrityksen kulttuuriin. Taudin pakottamana niin meillä kuin muissakin yrityksissä etätyöt lisääntyivät ja muokkasivat työkulttuuria.
18.01.2023
Tämän vuoden joulumuistamisen halusimme suunnata Hyvinkäälle asettuneille ukrainalaisille pakolaisille. Uusi myynti-insinöörimme Arttu Nevaranta vieraili Hyvinkään seurakunnan ja Hyvinkään kaupungin järjestämällä keräyspisteellä. Joulumuistamisen otti vastaan keräyspisteen vetäjä seurakunnan diakoni Päivi Lammela.
21.12.2022
Päätehtävämme on pitää Hyvinkää lämpimänä kaikissa tilanteissa kohtuuhintaista ja ekologista lämpöä hyödyntäen. Panostamme entistä enemmän kehittämiseen ja tulevaisuuden energiaratkaisuihin. Uuden sloganimme mukaisesti Palvelemme Sinua lämmöllä!
20.12.2022
Haastateltavaksi pöydän toiselle puolelle istui tällä kertaa Lämpövoimalla jo yli 40 vuotta työskennellyt kaukolämpöasentaja Harri Viertoma.
09.12.2022