Kaukolämmön alkuperä
Hyvinkäällä 90 % kaukolämmöstä perustuu bioenergiaan ja jätteiden energiahyötykäytön yhteydessä syntyvään lämpöön. Tulevaisuudessa kaukolämpö vihertyy entisestään.
Kaukolämpöä kiertotaloudesta
Hyvinkäällä kaukolämpö on merkittävä osa alueellista kiertotaloutta – jo vuodesta 2008 alkaen. Kaukolämmöstä 80 % tuotetaan Fortumin Riihimäen laitoksella hyödyntämällä energiana kierrätyskelvottomat jätejakeet. Energiahyötykäytöstä syntyvä lämpö johdetaan 17 km pitkää siirtojohtoa pitkin Hyvinkäätä lämmittämään. Kaukolämmöstä 10 % tuotetaan biopohjaisesti Hyvinkäällä pelleteillä, biokaasulla ja teollisuuden hukkalämpönä. Fossiilisia polttoaineita, maakaasua ja öljyä, käytetään talvikaudella ja päätuotantolaitosten mahdollisissa vikatilanteissa. Niin Riihimäeltä hankittavan jätteiden käsittelyssä syntyvän hukkalämmön kuin myös Veikkarin lämpökeskuksella tuotettavan biolämmön tuotanto oli kaikkien aikojen toiseksi suurin vuonna 2022. Hukka- ja biolämpöjen osuus oli yhteensä 93 %.
Kuvassa on kaukolämmön alkuperä vuonna 2022.
Kaukolämpöä kiertotaloudesta – vastuullisesti ja paikallisesti
Tutustu alueellisen kiertotalouden älykkääseen konseptiin, jonka avulla tuotamme edullista lämpöä ympäristön ehdoilla:
Jätteiden hyötykäyttö lähtee lajittelusta
Kiertotalouden perustana on jätteiden lajittelu, keräily ja kierrätys. Asukkaat ja yritykset lajittelevat tuottamansa jätteet ja toimittavat ne keräilyastiohin. Kiertokapula Oy kerää jätteet ja toimittaa ne muun muassa Fortum Waste Solutions Oy:n kiertotalouskylään.
Uusiokäyttö ja jatkokäsittely
Fortumin Kiertotalouskylään toimitetusta jätteestä eritellään esimerkiksi biojäte, muovi ja metalli, jonka jälkeen materiaalit toimitetaan uudelleen hyödynnettäväksi muovijalostamolle ja Gasumin biojalostamolle. Kaikkea ei kuitenkaan pystytä kierrättämään. Tällaiset jätteet käsitellään termisesti eli poltetaan Fortumin jätteenkäsittelylaitoksessa.
Jätteille uusi elämä lämpönä
Termisestä käsittelystä syntyvä lämpö eli hukkalämpö otetaan lämmönsiirtimien ja yhden Suomen suurimman lämpöpumpun avulla talteen kaukolämmöksi. Hukkalämmön talteenotossa ei synny lainkaan hiilidioksipäästöjä, ja vastaavasti tuotantoon ei tarvita fossiilisia polttoaineita.
80 % kaukolämmöstämme on hukkalämpöä
Talteenotettu jätteiden käsittelyssä syntynyt lämpö siirretään kaukolämmöksi niin Hyvinkään kuin Riihimäen kaukolämpöverkkoihin. Hiilineutraalin ja fossiilisia polttoaineita korvaavan hukkalämmön osuus kaukolämmöstä on 80 %.
10 % kaukolämmöstä on tuotettu bioenergialla
Lisäksi kaukolämpöä tuotetaan eri toimittajilta hankitusta bioenergiasta, kuten biokaasusta ja pelleteistä. Hukkalämmön ohella 10 % kaukolämmöstä tuotetaan biopohjaisilla energianlähteillä eli 90 % kaukolämmöstä perustuu uusiutuviin ja jätteen käsittelyn yhteydessä syntyviin lämpöihin.
Toimitusvarmaa ja edullista lämpöä asiakkaalle
Kaukolämpöasiakkaidemme rakennukset ja käyttövesi lämpenevät kaukolämmöllämme 99,99 % toimitusvarmuudella. Huippu- ja varatuotantolaitosten ansiosta luotettava lämmöntoimitus on taattu myös pakkasilla ja häiriötilanteissa. Edellä esitetyllä konseptilla kaukolämpömme hinta on pysynyt edullisena ja vakaana.
90 %
Uusiutuvien ja hukkalämpöjen osuus kaukolämmöstä
37,51 CO2 g/kWh
Kaukolämmön päästökerroin 2021
60 000 tonnia
Hukkalämpöjen ansiosta vähentyneet hiilidioksipäästöt vuodessa
99,99 %
Lämmön toimitusvarmuus
< 5 %
Kaukolämmön osuus Hyvinkään hiilidioksipäästöistä