Siirry sisältöön

Energiakriisi koettelee energiajärjestelmien huoltovarmuutta – Hyvinkäällä varautuminen huippuluokkaa

Viimeisten vuosien koko maailmaa koskettaneet tapahtumat ovat osaltansa koetelleet Suomen energiajärjestelmien ja niitä ylläpitävien toimijoiden kykyä selviytyä poikkeustilanteissa. Kun vuonna 2020 keväällä alkanut COVID-19 pandemia aiheutti aikanaan omat haasteensa huoltovarmuuden varmistamiselle, niin nykyinen energiakriisi ja sen rinnalla samanaikaisesti kulkeva maailmanlaajuinen komponenttipula on tuonut mukanaan lisää huoltovarmuutta testaavia näkökohtia.

Hyvinkäällä on kuitenkin huoltovarmuuden varmistamisen eteen tehty systemaattisesti töitä vuosikymmeniä. Noin 80% Hyvinkään kaukolämmöstä on peräisin jätelämmöstä, jota syntyy Fortumin Riihimäen laitoksella jätteenkäsittelyn yhteydessä. Loput 20% ovat pääasiassa biolämpöä, jonka tukena on vielä seuraavat vuodet fossiilisista polttoaineista kevyt polttoöljy ennen kuin jo lähitulevaisuudessa toteutettavaksi suunnitellut uudet lämmönlähteet korvaavat pitkälti sen. Myös kaasu on toistaiseksi varalla huippu- ja varapolttoaineena, mutta sitä ei ole aktiivisesti käytetty kaukolämmön tuotannossa syksyn 2021 jälkeen.

Tuotannon varakapasiteetti takaa tuotannon poikkeustilanteissa

Siinä missä sähköjärjestelmästä on romutettu toimivia varalaitoksia viimeisen vuosikymmenen aikana, on Hyvinkäällä säilytetty varalämpökeskukset osana nykyaikaista energiajärjestelmää. Varakapasiteettia pystytään käyttämään useilla eri polttoaineilla ja sitä on turvaamassa kaukolämmön tuotantoa eri puolilla kaupunkia sen verran, että sillä pystytään lämmittämään Hyvinkää myös huippupakkasten aikaa, jos lämmöntoimitus olisi syystä tai toisesta poikki Fortumin Riihimäen laitokselta.

Polttoainetta varastoituna talven varalle

Olemme varmistaneet polttoaineen saatavuuden niin bio- ja fossiilisten polttoaineiden osalta hyödyntämällä polttoaineen varastointia niin pelletin kuin kevyen polttoöljyn osalta. Tämän lisäksi meillä on käytössä Nesteen toimitusturva palvelu, mikä takaa sen, että fossiilista polttoainetta on saatavilla nopealla aikataululla poikkeustilanteissa. Lisäksi olemme toteuttaneet syksyn aikana Sahanmäessä poltinuudistuksen, jonka avulla pystymme vähentämään kevyenpolttoöljyn käyttöä lämmöntuotannossa hyödyntämällä sitä entistä tehokkaammin.

Varavoimakoneet sähkökatkojen varalle

Sahanmäen ja Veikkarin lämpökeskuksilla on varavoimakoneet, joita hyödyntämällä pystytään kaukolämpöä tuottamaan hyvinkääläisille asiakkaille myös niissä tilanteissa, kun sähköt ovat katki näiltä alueilta. Tällä järjestelyllä on varmistettu se, että pystymme toimittamaan kaukolämpöä esimerkiksi Sairaalan alueelle myös poikkeustilanteissa.

Säävarma ja luotettava kaukolämpöverkko

Kaukolämpöverkon kunto on Hyvinkäällä huippuluokkaa. Hyvinkäällä on tehty vuosikymmeniä systemaattisesti töitä kaukolämpöverkon ylläpitämiseksi aina huolellisesta rakentamisesta vuosittaiseen huoltoon. Tämä on taannut sen, että vuosittaisten vuotojen määrä on vähäinen ja lisävettä ei juuri häviä Hyvinkään soraharjuun.

Sähkökatkojen aikana lämmintä vettä on syytä käyttää harkiten, koska vesi voi olla poikkeuksellisen kuumaa.

Osaava henkilökunta ja varaosavarasto asiakkaiden apuna

Lämpövoiman henkilökunta harjoittelee säännöllisesti toimimista poikkeustilanteissa. Asiantuntijamme on asiakkaan käytössä myös, mikäli asiakkaan lämmönjakolaitteistolla tulee häiriö- tai vikatilanne. Vikailmoitusnumero palvelee asiakkaitamme 24/7 numerossa 019 485 261. Meillä on myös varastoituna lämmönjakokeskusten yleisimpiä varaosia, joiden avulla pystytään hätätilanteessa korjaamaan asiakkaiden lämmönjakolaitteistoja.