Siirry sisältöön

Usein kysyttyä

Kaukolämmön liittymis- ja käyttökustannukset

Esimerkkikohteiden (omakoti-, rivi- ja kerrostalo) kustannusarviot löydät hinnastot -sivun alaosasta.

Kaukolämpöliittymä maksaa omakotitaloon tyypillisesti n. 3000-6000€ riippuen liittymisjohdon pituudesta.

Tyypillisesti uudistaloon kaukolämpöliittymä ja lämmönjakokeskus maksavat yhteensä n. 8000-10000€. Vanhempiin omakotitaloihin sisältyen vanhan lämmitysjärjestelmän purku hinta on yhteensä n. 10000-15000€. Muutostöiden yhteydessä Hyvinkäällä tulee yleensä öljysäiliö poistaa. Kaukolämpöliittymä on arvonlisäveroton ja lämmönjakokeskus asennuksinen sisältää alv 24%.

Kylmän veden (+8 asteisen) lämmittäminen +58 asteiseksi lämpimäksi käyttövedeksi kuluttaa energiaa noin 58,2 kWh/vesikuutio. Kertomalla tämä kaukolämmön energiahinnalla saadaan arviohinta lämmitetylle vesikuutiolle. Hyvinkääläisellä kaukolämmön hinnalla vesikuutiolla tulee hintaa n. 3,5€/vesikuutio.

Lue lisää käyttöveden kulutuksesta esimerkiksi Motivan sivuilta.

Tyypillisesti saneeraus maksaa n. 5500-6000€ (sis. alv 24%). Lämpövoiman asiakaspalvelu auttaa tarvittaessa tarkemman hinta-arvion kanssa.

Lämpösopimukset

Asiakas tekee Lämmönmyyjän kanssa Lämpösopimuksen ja lämmönjakokeskuksen asentavan urakoitsijan kanssa urakkasopimuksen.

Lämmönjakokeskuksen käyttö

Lämmönjakokeskuksen toimintaa ohjataan keskuksen mukana tulevalla säätimellä (suuremmissa kohteissa keskus voi olla kytkettynä kiinteistöautomaatioon) sekä tarvittavilta käyttölaitteilta esim. kiertovesipumpuilta ja omavoimaisilta säätöventtiileiltä. Lisätietoa säätimien käytöstä löydät valmistajien sivuilta (tavallisimmat säädinvalmistajat ovat Fidelix, Ouman, Siemens) tai pyytämällä asiakaspalvelustamme käytönopastusta.

Keskus on lähes käyttö ja huoltovapaa. Tyypillisesti riittää, kun käy tarkastamassa keskuksen silmämääräisesti noin kerran kuukaudessa mahdollisten tippavuotojen varalta.

Lämmityspiirin pumppua ei ole suositeltavaa sammuttaa kesäksi. Mikäli pumppu sammutetaan, kannattaa käyttää päällä esimerkiksi kerran viikossa vikaantumisen välttämiseksi. Nykyaikaiset kiertovesipumput eivät juuri kuluta sähköä.

Lämmönjakokeskuksen kunnossapito ja saneeraus

Lämmönjakokeskuksen käyttöikä on tyypillisesti vähintään 25 vuotta.

Soittamalla asiakaspalveluun tai vikapäivystykseen Lämpövoiman asiantuntija tulee tarkastamaan laitteiston toimintakunnon ja ohjeistaa tarvittaessa jatkotoimenpiteiden osalta.

Mutasuodatinta ei tarvitse juurikaan puhdistaa ja puhdistus toteutetaan tarpeen mukaan. Puhdistuksen suorittaa Lämpövoiman asentaja.

Saneerausten osalta tulee noudattaa alan yleistä suositusta.

Lisäksi urakoitsijalla tulee olla suosituksen mukainen KKL-pätevyys.

Asbestipurkutyöt ovat luvanvaraista. Ennen asbestipurkutöihin ryhtymistä kannattaa kääntyä asbestiasiantuntijan puoleen.

Kaukolämmön kulutusseuranta

Tyypillisesti omakotitalot kuluttavat nykyisin n. 10-20MWh kaukolämpöä vuodessa.

Kulutustietoja pystyt seuraamaan esimerkiksi Online-palvelun kautta. Kulutustiedot löytyvät myös kuukausittain toimitettavalta laskulta.

Online-palveluun pääset rekisteröitymään sivun yläreunan harmaasta palkista ”online-palvelut”.

Mikäli jokin asia askarruttaa raportissa, autamme tarvittaessa Lämpövoiman asiakaspalvelussa.