Siirry sisältöön

Hyvinkään Hotel Sveitsin suuri rakennuskompleksi lämpenee kaukolämmöllä

Historiallisen Sveitsinpuiston portilla Hyvinkäällä toimii Etelä-Suomen monipuolisin matkailukeskus. Yhteistyö kaupungin ja lämmöntuottajan kanssa saa runsaasti kiitosta.

 

Hotel Sveitsin hotellinjohtaja Vesa Kokkonen vie minut katsomaan kovassa käytössä olevia Seasons-kokoushuoneita, joiden lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista avautuu rauhoittava näkymä Sveitsinpuistoon. Huoneista pääsee myös terassille – ja siis suoraan luontoon virkistäytymään kokouksen tauoilla.

”Ilman Sveitsin rikasta luontoa hotellia ei olisi olemassa. Se on kantava voimamme, jonka terveysvaikutusta on osattu arvostaa jo 1800-luvun lopulta lähtien.”

”Kokousvieraille tarjoamme muun muassa suosittua pökkelöjoogaa: Siinä mennään kesken kokouspäivän ulos, ohjaaja vetää kevyen joogan, ja sitten voidaan vaikkapa maistella villiyrttejä. Sen jälkeen jaksaa taas jatkaa työasioilla.”

Ympäristön ja luonnon huomioiminen näkyy kaikkineen vahvasti hotellin arjessa. Esimerkiksi tehokas kierrätys, sähkönkulutuksen minimoiminen ja resque-ruoan myyminen ovat jokapäiväistä toimintaa.

”Olemme saaneet Green Key -merkin, joka tarkoittaa sitoutumista sekä henkilöstön että asiakkaiden ympäristötietoisuuden kasvattamiseen, energian- ja vedenkäytön tehostamiseen ja majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen.”

Kiinteistössä on kaikkiaan melkein 17 000 neliötä. Hotellin lisäksi siellä ovat vuokralaisina viisi elokuvateatteria, sisäleikkipuisto, pakopelihuoneet, kuntosali ja kauneushoitola. Yksi isoimmista kustannuseristä muodostuu rakennuskompleksin lämmittämisestä.

”Hyvinkään Lämpövoiman kilpailukykyisesti hinnoiteltu kaukolämpö on meille ensiarvoisen tärkeää. Lisäksi Lämpövoiman lähes hiilineutraali energiankäyttö tukee arvomaailmaamme erinomaisesti. Yrittäjän näkökulmasta tämä on houkutteleva tapa toimia”, Kokkonen kiittää.

 

”Kilpailukykyisesti hinnoiteltu kaukolämpö on meille ensiarvoisen tärkeää.”

 

Sujuvaa yhteistyötä

Vesa Kokkonen on tehnyt matkailualan töitä yli 30 vuotta eri kaupungeissa ja maissa. Hänellä on siis vertailukohtia, kun hän antaa tunnustusta Hyvinkään kaupungille sujuvasta yhteistyöstä.

”Sveitsin kiinteistö on yksityisten ihmisten rahoittama projekti. He ovat ottaneet ison riskin rakkaudesta kotiseutuun. Siitä ei olisi tullut mitään, jollei yhteistyö kaupungin eri tahojen kanssa olisi ollut erittäin hyvää. Kaikkein tärkeimpiä ovat luonnollisesti lupa-asiat sekä vesi- ja viemäriverkoston kunnossapito. Myös esimerkiksi paloturvallisuuskoulutukset ovat hoituneet mallikkaasti.”

”Hyvinkää on muutenkin mainio paikka yrityksille. Palvelut pelaavat, sijainti on loistava, ja Hyvinkää on viime vuosina profiloitunut tapahtumakaupunkina. Tämä kaikki tuo lisäarvoa yrittäjälle.

”Lämpövoimaa kiitän myös upeasta palveluasenteesta. Toimintavarmuus on erinomainen, ja korona-aikana olemme saaneet sujuvasti sovittua maksuohjelmista.”

 

”Hyvinkäällä on paljon teollisuutta ja kaupankäyntiä.”

 

Matkailuala on yksi korona-ajan suurimmista kärsijöistä. Hotel Sveitsin liikevaihto on laskenut pandemian aikana yli 50 prosenttia.

”Vapaa-ajanmatkailu ei ole lähimainkaan korvannut isojen, majoittuvien kokousten puuttumista. Toisaalta meillä on se onni, että voimme tarjota pienille ryhmille isoja tiloja sekä väliaikaohjelmaa ja virkistäytymistä pääasiallisesti ulkona. Kävelypalaverit ovat olleet myös suosittuja.”

”Korona-ajan etätyöstäkin olemme saaneet osamme. Etätyöpakettiin kuuluvat huone päiväksi, kahvi, lounas ja nettiyhteys.”

Kokkosen mukaan Hotel Sveitsin voimavara on se, että yritys ei ole keskittynyt vain yhteen asiaan. Jos joku osa-alue hiipuu, toinen pystyy tukemaan.

”Erikokoiset kokoukset, bisnesmatkailu ja vapaa-ajanmatkailu kulkevat toiminnassamme mukana. Työnsä vuoksi matkustavia yksittäisiä liikemiehiä ja -naisia on asiakkaissamme niin ikään paljon.”

”Hyvinkäällä on paljon teollisuutta ja kaupankäyntiä, ja sekin säteilee tänne meille keskinäisen bisneksenteon muodossa.”

 

”Varmasti löytyy jokaiselle mieluista tekemistä.”

 

Monipuolinen matkailukeskus

Hyvinkään sisääntulotien varrella Sveitsi mainostaa olevansa Etelä-Suomen monipuolisin lomakeskus. Kun odotan haastattelun alkamista hotellin vastaanottoaulassa, en voi olla kuulematta sisäänkirjautuvien asiakkaiden kysymyksiä ja keskusteluja henkilökunnan kanssa. Vastaanottovirkailija kertoo lukuisia tapoja viettää vapaa-aikaa alueella ja koko Hyvinkäällä.

Visit Sveitsi -katon alle kuuluvat hotellin, SeikkailuSveitsin, Superparkin ja Bio Rexin lisäksi Sveitsin laskettelurinteet ja Hyvigolf. Luontopolkuja pitkin pääsee vaikka Kytäjälle saakka. Hotellista puolestaan voi kulkea sisäkautta Sveitsin uimalaan, jonka laajennus valmistuu juuri.

 

Sveitsin uimala

Hotellin naapurissa sijaitsee Sveitsin uimala, jota on äskettäin laajennettu.

 

”Täällä voi kuntoilla, vaeltaa, hiihtää, käydä punttisalilla tai elokuvissa, kauneushoitolassa, uimassa tai läskipyöräilemässä – unohtamatta hyvää ruokaa ja rentoutumista. Varmasti löytyy jokaiselle mieluista tekemistä sekä yhdessä että erikseen”, Vesa Kokkonen vakuuttaa.

Kauppakeskus Willa ja matkailuyhdistys HelsinkiNorth ry ovat Hotel Sveitsin kumppaneita. Muun muassa matkailuyhdistyksen kauppapaikasta voi ostaa lippuja eri aktiviteetteihin ja tietysti myös Hotel Sveitsiin.

Hotellin kiinteistö on nyt kehitetty lähes valmiiksi, mutta pysähtyä ei pidä.

”Luontoaktiviteetteja tarvitsemme lisää – lähialueelle on tulossa muun muassa nuotiopaikkoja. Suunnitelmissa ovat myös padel-kentät ja toiveissa paremmat yhteydet Hyvinkään rautatieasemalle sekä opasteet moottoritien varteen. Karhunpesä-ravintolamme à la carte on saanut niin hyvän vastaanoton, että sillä sektorilla kerromme pian uutta”, Kokkonen paljastaa.

 

”Hyvinkäälle on helppo saada hyviä työntekijöitä.”

 

Hotel Sveitsi työllistää 55 henkeä, ja koko kiinteistössä työskentelee noin sata ihmistä.

”Hyvinkäälle on helpompi saada hyviä työntekijöitä kuin moneen muuhun kaupunkiin. Siihen vaikuttavat suuresti Hyvinkään kohtuulliset asumiskustannukset ja vuokra-asuntojen tarjonta.”

”Itse olen syntyjäni helsinkiläinen ja asun siellä edelleen. Työskenneltyäni Hyvinkäällä nyt muutaman vuoden olen huomannut, että voisin aivan hyvin asua täällä. Tämä on ihmisen kokoinen kaupunki”, Kokkonen kehuu.

”Täällä on myös kiitollista toteuttaa hotellimme arvoja people, planet ja profit. Sekä lähiympäristömme että koko kaupungin kehitys tukee näitä kolmea peruspilaria saumattomasti.”

 

FAKTA

Hotel Sveitsi, Hyvinkää

  • avattu vuonna 2017
  • 182 huonetta, 35 kokoustilaa, 3 ravintolaa
  • kiinteistössä lisäksi 5 elokuvateatteria, 3 pakopelihuonetta, sisäleikkipuisto, kuntosali, kauneushoitola
  • vieressä uimala, seikkailupuisto, fatbike-vuokraus ja luontopolut
  • hotellissa 55 työntekijää, koko kiinteistössä töissä lähes sata ihmistä