Siirry sisältöön

Hyvinkään kaupunki säästää vuosittain jopa miljoonaa euroa tekoälyn ja energiatehokkuusinvestointien avulla

Kuvassa energiainsinööri Pasi Nevalainen Hyvinkään Lämpövoimalta etävalvomossa.

Kuvassa energiainsinööri Pasi Nevalainen Hyvinkään Lämpövoimalta etävalvomossa

Energiatehokkuutta ja säästöjä tekoälyn avulla

Hyvinkään Lämpövoiman keskusvalvomopalvelu WiRE seuraa Hyvinkään kaupungin kiinteistöjen energian kulutusta automatisoidusti. Enerkeyn tekoälyn avulla saadaan lähes reaaliaikaista tietoa talotekniikan, ilmanvaihdon, lämmityksen ja valaistuksen toiminnoista. Palvelun avulla voidaan varmistaa, että sisäilmanlaatu säilyy hyvänä ja energiankulutus pysyy kurissa. Tekoälyn avulla tunnistetaan myös mahdolliset ongelmakohdat, joihin voidaan reagoida nopeasti.

”Tekoäly auttaa käsittelemään valtavan määrän dataa. Tietokone raportoi päivittäin kaikista kiinteistöistä ja jokaiselta tunnilta ilmanvaihdon, lämmityksen ja valaistuksen yhdellä klikkauksella. Se on iso ero siihen nähden, että aiemmin vain yhdenkin raportin kokoaminen oli kokopäivätyö yhdelle ihmiselle.” kertoo Hyvinkään tilakeskuksen LVIA-projektipäällikkö Erkki Viljanen Aamupostin haastattelussa.

Valvomopalveluiden pilotointi aloitettiin Hyvinkään kaupunkikonsernin kiinteistöissä vuonna 2017. Pilottiprojekti valmistui vuonna 2019 ja siitä lähtien Kaupungin kiinteistöjen energiankäytön tehokkuutta on valvottu keskitetyn valvomopalvelu WiRE:n avulla. Nykyisin kaupunki hyödyntää tekoälyn tuottamaa tietoa energiajohtamisessaan ja kykenee sen avulla tunnistamaan potentiaaliset säästökohteet sekä tekemään järkeviä investointeja.

”Valvontajärjestelmä auttaa näkemään, missä on potentiaaliset energiansäästökohteet ja ohjaa tekemään hallittuja investointeja aurinkovoimaan ja ledeihin.” toteaa Erkki Viljanen.

Toinen esimerkki järkevästä investoinnista on viime syksynä valmistunut uimahallin peruskorjaus ja laajenus.

”Vaikka uimahalliin rakennettiin lisää tilaa, sekä yksi uusi 25 metrinen allas, on kiinteistön kaukolämmön kokonaisenergian kulutus nyt pudonnut siitä mitä se oli ennen laajennusta, johtuen investoinnin yhteydessä saneeratusta tekniikasta.” Viljanen kommentoi.

Kaupungin tilapalveluiden arvion mukaan tehdyt energiansäästöinvestoinnit ovat tuoneet vuosittain säästöä puolesta miljoonasta miljoonaan euroa. Kipinän energiankuluissa on säästetty noin 60 000 kilowattituntia per vuosi.

”Ilmanvaihtokoneiden sähköenergian säästö vuoden aikana vastaa noin neljän sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta.” kertoo Viljanen Aamupostin artikkelissa ja perustelee tämän olevan seurausta siitä, että Kipinässä otettiin käyttöön tarpeenmukainen ilmanvaihdon aikaohjaus.

 

Lue alkuperäinen 10.6.2022 ilmestynyt artikkeli Aamupostin sivuilta (maksullinen artikkeli)

 

Kuvassa Hyvinkään Kipinä-talon valvomo näkymä