Siirry sisältöön

Kaukolämmön hintanäkymät ovat vakaat tulevalle talvelle

Tulevaan talvikauteen valmistaudutaan Suomessa edellisvuotta rauhallisemmissa tunnelmissa. Pahin hintapaniikki energiamarkkinoilla rauhoittui viime kevään aikana. Euroopan maakaasuvarastojen tasot ovat nyt alkusyksystä historiallisen korkealla tasolla, mikä on rauhoittanut polttoaineiden maailmanmarkkinahintoja. Sähkön markkinahinnat ovat olleet kesän ja alkusyksyn aikana edullisia, ja myös tulevaa talvea ennustavat futuurihinnat ovat pysyneet maltillisina. Huolia kuitenkin aiheuttaa biopolttoaineiden, erityisesti metsähakkeen saatavuustilanne, joka on koko Suomessa haastava. Yleiset kustannukset ovat myös nousseet korkean inflaation myötä poikkeuksellisen paljon.

Avoin kirja, jonka päällä on kolme syksyistä vaahteran lehteä ja vieressä kahvikuppi jonka ympärillä on lapaset

Hyvinkäällä tilanne näyttää kaukolämmön näkökulmasta positiiviselta. Huoltovarmuuden ohella keskeinen tavoitteemme on varmistaa asiakkaillemme kilpailukykyinen lämmön hankinta. Olemme saaneet varmistettua pellettien saatavuuden pitkäaikaisella sopimuksella ja omalla varastoinnilla. Lämmöntuotannossa käytettävien polttoaineiden ja ostolämmön hinnat ovat laskeneet kesän aikana, mistä johtuen pystyimme alentamaan lupauksemme mukaisesti kaukolämmön energiamaksuja asiakkaillemme noin 13 %:a 1.7.2023 alkaen.

Kaukolämmön hintanäkymät Hyvinkäällä näyttävät tämänhetkisten ennusteiden perusteella vakailta tulevalle talvikaudelle. Polttoainekustannuksissa ei ole ainakaan toistaiseksi nousupaineita. Kiinteät kustannukset, kuten henkilöstökulut, alihankinta- ja urakointikulut sekä erilaiset komponentit ja laitteet, ovat sen sijaan nousseet korkean inflaation myötä merkittävästi. Kaukolämmön hintaa joudutaan kiinteiden kustannusten nousun takia korottamaan hieman vuoden 2024 alusta. Päätös hinnoittelusta tehdään marraskuun aikana, mutta muutoksen vaikutuksen asiakkaille arvioidaan olevan noin 2,5 – 3,5 %.

Energiansäästö auttoi Suomessa tilannetta viime talvena merkittävästi erityisesti sähkömarkkinoiden näkökulmasta. Energiatehokkuuden parantaminen on tärkeää myös tulevina vuosina, jotta voimme käyttää energiaa kaikissa tilanteissa mahdollisimman fiksusti. Hyvinkään Lämpövoima on viime vuodet panostanut voimakkaasti energiatehokkuusratkaisujen ja -palvelujen kehittämiseen kiinteistöille. Olemme mielellämme asiakkaidemme apuna kaikissa energiatehokkuusasioissa – sloganimme mukaisesti ”Palvelemme sinua lämmöllä”.

 

Sanna Kytömäki

Toimitusjohtaja, Hyvinkään Lämpövoima Oy