Siirry sisältöön

Ukrainan sodan vaikutukset energiamarkkinoilla – Hyvinkäällä lämmön toimitusvarmuus on turvattu

Energian maailmanmarkkinahinnat lähtivät voimakkaaseen nousuun loppukesästä 2021. Erityisesti maakaasun ja sähkön hinnat ovat olleet syksystä lähtien huomattavan korkealla tasolla, ja myös öljyn hinta on noussut niiden vanavedessä. Euroopassa maakaasun markkinahinta on noussut ennätyskorkealle johtuen mm. edellisen kylmän talven jälkeisistä alhaisista varastotasoista, poliittisista jännitteistä mm. Nordstream2-putkiyhteyteen liittyen sekä kysynnän ja tarjonnan epätasapainosta. Myös sähkön hinta on kivunnut ennätyskorkealle poikkeuksellisen alhaisista vesivarannoista sekä kallistuneista polttoaineista ja päästöoikeuksista johtuen. Kivihiilen ja öljyn hintojen nousun taustalla on mm. Kiinan polttoaineiden varastointitarpeet ja korkea päästöoikeuden hinta. Syksyllä 2021 ennustettiin markkinatilanteen rauhoittuvan kevääseen mennessä.

Viime viikkoina sota Ukrainassa on herättänyt huolia energiamarkkinoiden tilanteesta ja energian saatavuudesta Euroopassa. Ainakaan toistaiseksi EU:n pakotteet tai Venäjän vastapakotteet eivät kohdistu maakaasuun tai öljyyn, mutta uhka pakotteiden laajentumisesta myös energiaan on olemassa. Mikäli Eurooppaan ei toimitettaisi enää pakotteista johtuen Venäjältä maakaasua tai öljyä, niin molempien polttoaineiden maailmanmarkkinahinnat tulevat nousemaan.

 

Fortum Riihimäki

 

Hyvinkäällä lämmön toimitusvarmuus on varmistettu kaikissa tilanteissa. Lämmönhankinnasta 90 % perustuu paikalliseen hukka- ja biopohjaiseen energiaan. Loput 10 % tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla – joko maakaasulla tai öljyllä. Hyvinkään Lämpövoimalla on lämpökeskuksiensa yhteydessä omat öljyvarastot, ja öljyn saatavuus varapolttoaineena on varmistettu useista hankintalähteistä. Kaukolämmön hintaan ei kohdistu välittömiä paineita Ukrainan sotatilanteesta ja mahdollisista energiapakotteista johtuen. Tilannetta tarkastellaan uudelleen, mikäli kriisi jatkuu lähestyttäessä seuraavaa talvikautta.

Kaukolämmön uusimmat hintatilastot 1.1.2022 ovat valmistuneet. Hyvinkäällä kaukolämmön hinta on 13 % alle valtakunnallisen keskiarvon. Hyvinkään Lämpövoiman kaukolämmön hinta on myös lähialueen energiayhtiöiden edullisin. Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että kaukolämmön hinta säilyy Hyvinkäällä kohtuullisena myös tulevaisuudessa.

Lue lisää kaukolämmön hinnoista Energiateollisuus ry: sivuilta. Pääset tilastoihin oheisen linkin kautta.

Kaukolämmön hinta 1.1.2022

Lisätietoja asiasta antaa:

Asiakkuus- ja verkostopäällikkö Sami Pesonen p. 040 336 0099, sami.pesonen@hlv.fi

Julkaistu 2.3.2022