Siirry sisältöön

Energiatehokkuutta kodin lämmitykseen

Hyvinkään Lämpövoimalta saa puolueetonta energianeuvontaa, on kyse uudisrakentamisesta tai vanhan lämmityksen uudistamisesta.

 

Lämmitysjärjestelmän tekniikan tultua käyttöikänsä päähän on syytä miettiä lämmitysmuodon vaihtoa ainakin silloin, kun kyseessä on öljylämmitys tai vesikiertoinen sähkölämmitys. Monessa tapauksessa lämmitystavan vaihtoa puoltavat uuden lämmitysmuodon taloudellisuus, ympäristöystävällisyys ja tarjolla olevat taloudelliset tuet. Fossiilisen öljyn lämmityskäytöstä luovutaan 2030-luvun alkuun mennessä, joten öljylämmitys kannattaa ilman muuta korvata ekologisesti kestävämmällä lämmitysmuodolla.

Lämmitysvaihtoehtojen kirjo on laaja. Hyvinkäällä suosittuja ratkaisuja ovat ilmavesilämpöpumppu, maalämpö ja kaukolämpö. Iso osa Hyvinkään kaupunkialueesta sijaitsee runsaiden pohjavesivarantojen päällä, eikä näillä alueilla ole mahdollista hyödyntää maalämpöä. Suosiota kasvattava ilmavesilämpöpumppu siirtää lämpöenergiaa ulkoilmasta veteen, joten sitä voidaan hyödyntää vesikiertoisessa lämmityksessä ja käyttöveden lämmittämisessä. Kaukolämpö on puolestaan Hyvinkäällä erittäin kilpailukykyinen, energiatehokas, ympäristöystävällinen ja edullinen lämmitysvaihtoehto silloin, kun alueella on kaukolämpöverkko.

Kaukolämpö on Hyvinkään Lämpövoiman myymä energiaratkaisu, mutta kaupungin energianeuvonnasta vastaava Lämpövoiman palveluinsinööri Ville Rouvinen käy neuvoa kysyvän asiakkaan kanssa puolueettomasti läpi kaikki eri lämmitysvaihtoehdot.

– Emme ohjaa asiakasta mihinkään tiettyyn ratkaisuun. Kiinteistön sijainti voi mahdollistaa useita vaihtoehtoja, tai se voi rajata esimerkiksi kauko- ja/tai maalämmön pois. Samalla selvitetään, mikä on erilaisten avustusten määrärahatilanne, kertoo energianeuvoja.

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan pientalon omistaja voi hakea ELY-keskukselta valtionavustusta öljylämmityksen poistamiseen ja korvaamiseen muulla lämmitysmuodolla. Jos avustusrahaa on käytössä, avustusta voidaan myöntää myös takautuvasti.

Hankkeen valmistuttua maksettava avustus myönnetään suunnitelman ja kustannusarvion perusteella. Avustus on 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään kaukolämpöön, maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun, ja 2 500 euroa, kun siirrytään muihin ei-fossiilisiin lämmitysjärjestelmiin.

ARA myöntää puolestaan energia-avustuksia yksityishenkilöiden ja taloyhtiöiden omistamien asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin prosenttiperusteisesti. Lisäksi yrityksille on tarjolla erilaisia energia-avustuksia, joita haetaan Business Finlandilta.

Lisää aiheeseen liittyvää: Omakotitalon lämmönjakolaitteiston saneeraus tuo säästöä ja mielenrauhaa

kaukolämpö kaivanto

Kaukolämpöverkon ulottuvilla olevien kiinteistöjen on helppo liittyä edulliseen ja huolettomaan kaukolämpöön.