Siirry sisältöön

Energiakriisi haastaa käyttämään energiaa fiksummin

Kuvassa Hyvinkään Lämpövoiman toimitusjohtaja Sanna Kytömäki

Venäjän Ukrainaa vastaan käynnistämä hyökkäyssota on saanut aikaan valtavia tuhoja ja mittaamattomasti inhimillistä kärsimystä. Sodan ja sitä seuranneiden pakotteiden myötä koko Eurooppa on joutunut kohtaa-maan vakavan energiakriisin. Energiakriisi on näkynyt suomalaisten arjessa erityisesti kohonneiden sähkönhintojen ja yleisen hintatason nousun kautta. Energiasta puhutaan nyt kaikkialla, ja sen kriittinen merkitys koko yhteiskunnalle on huomattu. Suomessa ja koko Euroopassa pyritään nopeutetulla aikataululla eroon Venäjä-riippuvaisesta energiasta, mikä tulee kiihdyttämään vihreää energiamurrosta. Haasteena on aikataulu – tuleva talvi tulee liian nopeasti monille suurille investoinneille.

Kaukolämpö keskitettynä ja tehokkaana lämmitysratkaisuna on tässäkin kriisissä osoittanut vahvuutensa. Kaukolämpöverkossa pystytään hyödyntämään erilaisia paikallisia tuotantolähteitä, ja optimoimaan kullakin hetkellä paikallisesti paras tuotantokokonaisuus. Kaukolämpöverkot ylläpitävät myös asiakkaidensa puolesta huoltovarmuuden turvaavaa varakapasiteettia laitosten vikatilanteita ja poikkeuksellisen kylmiä talvia varten. Mutta kaukolämpökään ei ole ollut täysin immuuni energiakriisin vaikutuksille. Erityisesti biopohjaisista polttoaineista on syntynyt pulaa, kun raaka-aineen tuonti Venäjältä on loppunut ja puupolttoaineita viedään paremman hinnan takia Keski-Eurooppaan. Fossiilisten polttoaineiden maailmanmarkkinahinnat ovat myös nousseet merkittävästi.

Sähkön korkea markkinahinta on nostanut osittain tai kokonaan sähköllä tuotettavan lämmön, kuten suoran sähkölämmityksen, lämpöpumppujen ja maalämmön, kustannuksia merkittävästi. Tämänhetkisillä sähkön markkinahinnoilla esimerkiksi monet maalämpöinvestoinnit ovat muuttuneet kannattamattomiksi. Kauko-lämmön hinnannousu taas on tässäkin tilanteessa ollut maltillista kaikilla niillä paikkakunnilla, joissa fossiilisten polttoaineiden osuus on pieni. Näin myös meillä Hyvinkäällä.

Hyvinkäällä kaukolämmön hinta on noin 12 % alle valtakunnallisen keskiarvon. Hyvinkään Lämpövoiman kauko-lämmön hinta on edelleenkin myös lähialueen energiayhtiöiden edullisin. Tavoitteenamme on pienentää fossiilisten polttoaineiden osuus Hyvinkäällä (nyt noin 10 %) käytännössä nollaan mm. Kulomäen sorakuopalle suunnitteilla olevan lämmön kausivaraston avulla. Tehostamme ja kehitämme myös jatkuvasti omaa toimintaamme. Esimerkkinä tästä saimme viime talvikaudella tekoälyyn perustuvan uuden tuotannon optimointijärjestelmän avulla yli 150.000 euron säästöt polttoainekustannuksissa aikaisempiin talviin verrattuna.

Kiinteistöt ja kotitaloudet tulevat ensi talvena olemaan hyvin erilaisessa asemassa riippuen lämmitysmuodosta ja sähkösopimuksesta. Energiansäästö ja sen tehokas hyödyntäminen tulevat olemaan tärkeässä roolissa. Olemme Hyvinkään Lämpövoimalla viime vuodet panostaneet voimakkaasti energiansäästöratkaisujen ja -palvelujen kehittämiseen erilaisten kiinteistöjen tarpeisiin. Näillä ratkaisuilla saadaan pienennettyä kiinteistöjen energiankulutusta ja -kustannuksia asumisviihtyvyydestä tinkimättä.

Tästäkin kriisistä tullaan selviämään – suomalaiset ovat historiassa kohdanneet pahempiakin aikoja. Me paikallisissa energiayhtiöissä teemme parhaamme energiamurroksen vauhdittamiseksi. Ja meistä jokainen voi itse omilla energiatehokkuustoimillaan helpottaa tilannetta tulevana talvena. Asiantuntijamme auttavat mielellään miettiessänne energiansäästöratkaisuja omaan kiinteistöönne.

Sanna Kytömäki
Toimitusjohtaja, Hyvinkään Lämpövoima Oy

PS. Olemme mukana lokakuussa käynnistyvässä valtakunnallisessa Astetta Alemmas -energiansäästökampanjassa. EnergiaHelppi on myös kaikkien hyvinkääläisten käytettävissä matalan kynnyksen energianeuvontapalveluna.

Uusimmat blogikirjoitukset

Hyvinkään Lämpövoiman työturvallisuustavoitteena on nolla tapaturmaa ja tänä vuonna liityimmekin Nolla Tapaturmaa -foorumin jäseneksi. Päästäksemme tavoitteeseen, tulee turvalliset toimintatavat olla sisäänrakennettuna meidän kaikkien toimintaan.
23.02.2024
Toimitusjohtaja Sanna Kytömäki käy kirjoituksessaan läpi vuoden 2023 tapahtumia ja kohokohtia sekä tulevien vuosien tärkeimpiä strategisia haasteita.
20.12.2023
Uusi liiketoimintapäällikkö Åke Vikstedt aloitti työt Hyvinkään Lämpövoimalla marraskuun alussa. Edellinen työkokemus yhtiöstä on 15 vuoden takaa. Hän vetää Asiakkuus -tiimiä, joka keskittyy asiakaskannan hallintaan, kaukolämpöenergian ja siihen liittyvien tuotteiden ja palveluiden myyntiin sekä markkinointiin.
20.12.2023
Tänä vuonna suuntasimme joulumuistamisen HOPE ry:n kautta vähävaraisille perheille. Joulun alla HOPE:n vapaaehtoiset työntekijät ovat koonneet ja jakaneet joulukasseja monelle perheelle.
19.12.2023