Siirry sisältöön

Energiakriisin ensimmäisestä talvesta selvittiin hyvin

Viime viikolla tuli täyteen vuosi siitä, kun Venäjä käynnisti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Energiakriisi on näkynyt suomalaisten arjessa monella tapaa. Sähkön markkinahinnat nousivat huomattavan korkealle alkusyksystä, ja sähköpulan mahdollisuus nousi vakavaan keskusteluun ensimmäisen kerran vuosikymmeniin. Biopolttoaineiden saatavuus nousi nopeasti haasteeksi Venäjän tuonnin päätyttyä. Sekä bio- että fossiilisten polttoaineiden hintatasot ovat nousseet merkittävästi vuoden aikana.

Nyt maaliskuun alussa energiakriisin ensimmäisen talven selkä on taittunut, ja voidaan todeta, että talvesta selvittiin hyvin. Tilannetta auttoi lauha talvi sekä Euroopassa että Suomessa. Sähköteho riitti Suomessa hyvin kasvaneen tuulivoiman avittamana. Suomessa on myös energiansäästötalkoiden ansiosta onnistuttu vähentämään sähkön käyttöä jopa 10-15 % kuukausitasolla. Euroopan maakaasuvarastojen tasot pysyivät talven ajan hyvällä tasolla, mikä rauhoitti polttoaineiden maailmanmarkkinahintoja. Maakaasun markkinahinta kääntyikin jyrkkään laskuun tammikuun 2023 lopulla. Myös öljyn ja kivihiilen markkinahinnat ovat olleet laskevia. Sähkön pörssihinnat ovat talvikuukausinakin pysyneet kohtuullisina, vaikka Olkiluoto 3:sta ei ole vieläkään saatu jatkuvaan käyttöön. Tulevien vuosien hintoja ennustavat sähköfutuurit ovat myös laskeneet merkittävästi viime syksyn noteerauksista.

Kevään lähestyessä pahin hintapaniikki energiamarkkinoilla näyttää olevan ainakin hetkellisesti ohi. Energiakriisi ei kuitenkaan päättynyt tähän talveen. Seuraavana talvena biopolttoaineista ennustetaan Suomessa olevan vielä tätäkin talvea suurempi pula. Metsähakkeen ja puuraaka-aineen saatavuustilanne on erittäin heikko. Hyvinkäällä tilanne näyttää kaukolämmön näkökulmasta valoisammalta. Huoltovarmuuden ohella keskeinen tavoitteemme on varmistaa asiakkaillemme kilpailukykyinen lämmön hankinta. Pyrimme varmistamaan puupellettien saatavuuden seuraavalle talvelle alkukevään kuluessa. Ennusteiden mukaan Hyvinkäällä käytettävien polttoaineiden ja ostolämmön hinnat tulevat laskemaan kesän jälkeen, ja valmistaudummekin tarkistamaan kaukolämmön hintaa alaspäin niin pian kuin mahdollista.

Energiansäästö on auttanut ja auttaa meitä tässä energiakriisissä. Olemme Hyvinkään Lämpövoimalla viime vuodet panostaneet voimakkaasti energiatehokkuusratkaisujen ja -palvelujen kehittämiseen erilaisten kiinteistöjen tarpeisiin. Näillä ratkaisuilla saadaan pienennettyä kiinteistöjen energiankulutusta ja -kustannuksia asumisviihtyvyydestä tinkimättä. Kiinteistöjen ja meidän itsemme tekemät energiansäästötoimenpiteet näkyvät jo lämmönhankinnassa Hyvinkäällä aikaisempiin vuosiin verrattuna. Leikkaamalla talvikuukausien tehohuippuja pystytään säästämään kalliita fossiilisia polttoaineita ympäristön ja asiakkaiden hyväksi. Jokainen meistä voi omilla energiatehokkuustoimillaan varautua jo seuraavaan talveen. Nyt on hyvä aika miettiä näitä toimia. Asiantuntijamme ovat käytettävissänne kiinteistön kaikissa energiatehokkuusasioissa – sloganimme mukaisesti ”Palvelemme sinua lämmöllä”.

Sanna Kytömäki
Toimitusjohtaja, Hyvinkään Lämpövoima Oy

Uusimmat blogikirjoitukset

Tarjoamme tänäkin vuonna kesätyöpaikan kolmelle innokkaalle työntekijälle. He työskentelevät osana Asiakkuus- ja verkostotiimiä sekä Kunnossapitotiimiä. Miten kesätyöt ovat sujuneet? Lue lisää blogista.
13.06.2024
Uusi kaukolämpöasentaja Ville Oksanen haki meille, kun kaveri vinkkasi avoimesta paikasta ja suositteli Lämpövoimaa työnantajana.
24.05.2024
Hyvinkään Lämpövoima juhlii tänä vuonna pyöreitä vuosia. Lokakuun viimeisenä päivänä tulee täyteen 50 vuotta siitä, kun Hyvinkään valtuusto teki päätöksen osakeyhtiön perustamisesta huolehtimaan kaupungin lämmittämisestä. Yhtiön 50-vuotisjuhlavuosi näkyy viestinnässämme ja tapahtumissamme Hyvinkäällä ympäri vuoden.
20.03.2024
Hyvinkään Lämpövoiman työturvallisuustavoitteena on nolla tapaturmaa ja tänä vuonna liityimmekin Nolla Tapaturmaa -foorumin jäseneksi. Päästäksemme tavoitteeseen, tulee turvalliset toimintatavat olla sisäänrakennettuna meidän kaikkien toimintaan.
23.02.2024