Siirry sisältöön

Hyvinkään Lämpövoiman kaukolämpöasentajat ovat todellisia moniosaajia

Kysyimme Lämpövoiman kaukolämpöasentajan Veijo Lappalaisen kuulumisia ja mietteitä työstään.

 

Kuka olet ja millainen on työhistoriasi?

Olen Veijo Lappalainen ja lähtenyt työelämään 17-vuotiaana. Aloitin työurani Koneen moottoritehtaalla josta siirryin YIT-yhtymän palvelukseen rakennuspuolelle. Kurssitin itseni muurariksi, koristerappaus- sekä koristemuurauksen oppipojaksi. Tässä toimessa olin useamman vuoden. Laman iskiessä hakeuduin huoneistoremonttien pariin. Tätä jatkoin joitakin vuosia, kunnes huomasin Lämpövoiman hakevan työntekijää kiinteistöjen sekä pihojen kunnossapitoon. Lähdin tätä työtä hakemaan, olinhan jo tarpeeksi matkannut pääkaupunkiseudulle töihin. Hakemus sisään ja pääsin haastatteluun. Tulinkin valituksi työhön ja vuosi oli 1996. Työkuvani on ollut kuitenkin paljon muutakin kuin kiinteistönhoitoa tai pihojen kunnostamisia. Kouluttauduin kaukolämpöasentajaksi ja samalla työnkuvaani tuli mukaan kaikki kaukolämpöön liittyvät työt, lukuun ottamatta sähkö/hitsaustöitä.

Veijo Lappalainen

Kauanko olet työskennellyt Lämpövoimalla? Mikä sinut sai kiinnostumaan alasta?

Vuonna 2021 tuli täyteen 25 vuotta Lämpövoiman palveluksessa. Kun kouluttauduin kaukolämpöasentajaksi, huomasin kuinka moninainen kaukolämpö kuitenkin on. On ollut tapahtumia kaukolämmön toimituksessa vuosien varrella.

 

Mitä työnkuvaasi kuuluu? Millainen on normaali työpäiväsi?

Kaikilla asentajilla työnkuva on todellakin moninainen – voisikin sanoa asentajien olevan moniosaajia. Vaikka näin on, kuitenkin kaikilla on joku erityisala, jossa häntä käytetään. Itselleni se on verkoston huolto ja sen parissa olenkin nykyään suurimman osan työajastani. Työpäiväni kuluu suurimmassa määrin kaivojen / kaivokkeiden parissa.

 

Kerro työsi parhaista puolista? Minkä taas koet työssäsi haasteelliseksi?

Työssäni saan toimia melko vapaasti ja työ on mitä suurimassa määrin ulkotyötä ympäri Hyvinkäätä, lukuun ottamatta aikaa jonka vietän kaivojen sisällä. =) Työssäni suurimmat haasteet ovat ulkopuolinen liikenne sekä kaivojen ahtaus. Kaivojen normaali ympärys on 600 ja se pitää miehen hoikanpuoleisena, mikäli kaivoon meinaa mahtua. Kaivon sisällä on monia putkia ja venttiilejä, joka myös aiheuttaa sen että fysiikan tulee olla kunnossa, koska kaivoissa pitää ylittää/alittaa näitä putkia huoltoa tehdessä.

 

Mitä harrastat vapaa-ajallasi?

Vapaa-aika kuluu mitä suurimassa määrin merellisessä ympäristössä kalastuksen parissa. Myös sählyä tulee harrastettua maalivahdin ominaisuudessa sekä hiukan sitä fyysisyyden ylläpitämistä kuntosalilla.

Veijo Lappalainen vapaalla

Uusimmat blogikirjoitukset

Hyvinkään Lämpövoimalla viisi vuotta työskennellyt Pasi Nevalainen aloitti tänä syksynä uudessa roolissa kehityspäällikkönä. Aiemmin energianhallinnan ja talotekniikan valvontapalveluista huolehtinut Nevalainen vastaa nyt Lämpövoiman tuote- ja palvelukehityksestä ja ideoi tulevaisuuden tuote- ja palveluratkaisuja. Kysyimme häneltä haastattelussa lisää työhistoriasta ja nykyisestä työtehtävästä.
07.12.2023
Haastateltavana meillä on tällä kertaa asentajatiimin työnjohtaja Olli Syrjä, jolle työvuosia Lämpövoimalla on kertynyt jo kymmenkunta.
08.09.2023
Lämpövoima tarjoaa tänäkin vuonna kesätyöpaikan kahdelle opiskelijalle. Veera Viljanen aloitti kesätyöt toukokuun alussa. Hän opiskelee Turussa, mutta palasi kotikaupunkiinsa Hyvinkäälle kesän ajaksi ja kerää nyt Lämpövoimalla arvokasta työkokemusta. Kyselimme Veeralta ajatuksia Lämpövoimalla työskentelystä.
31.05.2023
Energiakriisin ensimmäisen talven selkä on taittunut, ja talvesta selvittiin Euroopassa lauhan säätilan ansiosta hyvin. Polttoaineiden maailmanmarkkinahinnat ovat alkuvuodesta olleet laskussa, mutta huolta Suomessa aiheuttaa erityisesti metsähakkeen ja puuraaka-aineen heikko saatavuus. Hyvinkäällä tilanne näyttää valoisammalta.
01.03.2023