Siirry sisältöön

Lämpövoiman operaattori Antti Paavonkallio valvoo lämpölaitoksia kun muut nukkuvat

Haastattelimme Lämpövoiman valvomon operaattoria Antti Paavonkalliota ja kyselimme hänen työnkuvastaan, vapaa-ajan harrastuksistaan sekä siitä, mikä häntä kiinnostaa energia-alassa.

Antti Paavonkallio

 

Kuka olet, millainen on työhistoriasi? Kauanko olet ollut Lämpövoimalla?

Olen Antti Paavonkallio, 37- vuotias Hyvinkään Lämpövoiman operaattori. Aloitin työni HLV:ssä tammikuussa 2008. Silloinen työnkuvani oli sähköasentaja sekä valvomon operaattorin lomittaja. Hyvin pian kuitenkin avautui vakituinen paikka operaattoriksi valvomoon ja tällä tiellä olen edelleen.

 

Mikä sinut sai kiinnostumaan alasta?

Olen asunut lähestulkoon koko ikäni kaukolämmöllä lämpiävissä kiinteistöissä. Isäni oli myös taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, kun asuimme kerrostalossa ollessani pikkupoika. Isän mukana muistan jännittävät käynnit lämmönjakohuoneessa. Tälläkin hetkellä oma taloni lämpenee kaukolämmöllä. Peruskoulun jälkeen suoritin sähkö- ja energiatekniikan perustutkinnossa sähköasentajan perustutkinnon. Lämpövoimalla työn ohessa olen suorittanut lisäksi kaukolämpöasentajan ammattitutkinnon sekä kaukolämpöyliasentajan erikoisammattitutkinnot. Energia-ala elää jatkuvaa murrosta, ja onkin erittäin mielenkiintoista seurata siirtymistä kestävään ja ympäristöä kunnioittaviin lämmitysmuotoihin.

 

Mitä valvomon operaattorin työkuvaan kuuluu?

Lämpövoimalla työskentelee 5 vakituista operaattoria. Teemme jatkuvaa 5-vuoro työtä. Työvuorot koostuvat kahdesta 12 tunnin päivävuorosta, ja niiden perään kahdesta 12 tunnin yövuorosta. Näiden jälkeen seuraa 6 vapaapäivää. Operaattori valvoo sekä käyttää Lämpövoiman laitteita, eli käytännössä lämpölaitoksia. Ne pitävät sisällään pumppuja, lämmityskattiloita sekä muuta laitteistoa. Meillä Hyvinkäällä laitteet ovat kaukokäyttöisiä, eli valvomosta ohjataan kaikkia toimintoja. Operaattori seuraa verkon tilannetta kulutuksen vaihtelun sekä lämmöntuotannon ajamisen vuoksi. Seuraamme myös säätilan kehitystä, joka vaikuttaa oleellisesti tehon kulutukseen. Operaattori osallistuu päivävuoroissa oleellisena osana ennakkohuoltoihin, joita yhdessä mekaanisen kunnossapidon kanssa suoritetaan. On koekäyttöjä ja testauksia, joita tehdään ympäri vuoden. Talvikaudella operaattori pysyttelee Sahanmäen valvomossa, hoitaen varsinaista operaattorin työtä. Kesäkaudella liikumme myös verkolla ja laitoksilla päivittäin, lähinnä kelien ja ajotilanteen niin salliessa.

 

Millainen on normaali työpäiväsi?

Operaattorit vaihtavat vuoroa niin, että tuleva sekä lähtevä operaattori ovat hetken aikaa paikalla samaan aikaan. Lähtevä operaattori käy lävitse, mitä hänen työvuoronsa aikana on tapahtunut sekä mitä on mahdollisesti odotettavissa. Vuoronvaihdon jälkeen käyn läpi miltä tilanne verkolla ja laitoksilla näyttää, miltä näyttää säänkehitys jne. Sen jälkeen käyn yleensä päiväkirjan sekä sähköpostit läpi. Sitten varsinainen vuoro alkaa soljua ja tilanteet kehittyvät varsin nopeastikin. Pyrimme välttämään kaukolämmön jakeluhäiriöt tekemällä operoinnissa nopeasti korjaavia asioita esimerkiksi kattilahäiriön takia. Jos meillä menee talvikaudella lämmityskattila häiriöön, näkyy se kaikkialla Hyvinkäällä saman tien, koska automatiikka ajaa pumppauksen alas tehovajeen takia. Työvuoron loppuessa täytyy alkaa katsomaan asioita vähän eteenpäin ja selventämään itsellekin, ”mitäs tänään tulikaan tehtyä”, jotta osaan priiffata seuraavan operaattorin, joka aloittelee vuoroansa.

 

Kerro työsi parhaista puolista? Minkä taas koet työssäsi haasteelliseksi?

Kaukolämpövalvomon operaattorin työssä parhaimpia puolia on ehkä jo vähän kliseinenkin vastaus – ei ole koskaan kahta samanlaista päivää. Haasteellisuuteen voisi sanoa montakin asiaa, ehkä lähimpänä tulee mieleen yksintyöskentely, eli operaattori työskentelee Lämpövoimalla pääsääntöisesti yksin. Tietenkin täytyy toimia sitten tarvittaessa työnjohtajana eli vikakeikat ja häiriöt kentällä koordinoidaan pääsääntöisesti valvomosta käsin. Eli työtä tehdään yksin ja yhdessä.

 

Mitä harrastat vapaa-ajallasi?

Vapaa-aika kuluu monenmoisten asioiden parissa. Perheeseen kuuluu puolison lisäksi 4-vuotias tytär ja 6-vuotias poika sekä 11-vuotias tiibetinspanieli Dana. Ja jottei vapaa-ajan käytöstä koituisi ongelmia, olen aloittanut 7-vuotiaana harrastamaan VPK:ta. Toimin saman harrastuksen parissa edelleen ja nyt 30 vuotta myöhemmin, olen kouluttautunut sammutusmiesharjoittelijasta aina sopimuspalokunnan päälliköksi, jonka koulutus järjestetään Kuopiossa Pelastusopistolla. Näiden väliin mahtuu n. 20 vuotta harjoittelua, koulutuksia sekä kurssittautumista. Toimin tällä hetkellä Hyvinkään VPK:ssa hallituksen jäsenenä sekä varapäällikkönä. Savusukelluskelpoisuus on ehkä se isoin asia, joka auttaa jaksamaan myös fyysisesti työelämässä. Hyvinkäällä VPK osallistuu aktiivisesti pelastustoimen operatiiviseen toimintaan ja hälytyksiä on minulle kertynyt 2000-luvun aikana yli 800. Eli näin ollen voi puhua toisesta työstä, vaikka ”harrastus” onkin. Yhteiskunnallisesti tärkeää toimintaa siis.

Uusimmat blogikirjoitukset

Hyvinkään Lämpövoima juhlii tänä vuonna pyöreitä vuosia. Lokakuun viimeisenä päivänä tulee täyteen 50 vuotta siitä, kun Hyvinkään valtuusto teki päätöksen osakeyhtiön perustamisesta huolehtimaan kaupungin lämmittämisestä. Yhtiön 50-vuotisjuhlavuosi näkyy viestinnässämme ja tapahtumissamme Hyvinkäällä ympäri vuoden.
20.03.2024
Hyvinkään Lämpövoiman työturvallisuustavoitteena on nolla tapaturmaa ja tänä vuonna liityimmekin Nolla Tapaturmaa -foorumin jäseneksi. Päästäksemme tavoitteeseen, tulee turvalliset toimintatavat olla sisäänrakennettuna meidän kaikkien toimintaan.
23.02.2024
Toimitusjohtaja Sanna Kytömäki käy kirjoituksessaan läpi vuoden 2023 tapahtumia ja kohokohtia sekä tulevien vuosien tärkeimpiä strategisia haasteita.
20.12.2023
Uusi liiketoimintapäällikkö Åke Vikstedt aloitti työt Hyvinkään Lämpövoimalla marraskuun alussa. Edellinen työkokemus yhtiöstä on 15 vuoden takaa. Hän vetää Asiakkuus -tiimiä, joka keskittyy asiakaskannan hallintaan, kaukolämpöenergian ja siihen liittyvien tuotteiden ja palveluiden myyntiin sekä markkinointiin.
20.12.2023