Siirry sisältöön

Mitoituslämpötilan pudottaminen tehostaa koko energiajärjestelmää

Tiesitkö että, kaukolämmön mitoituslämpötila on muuttunut?

Muutoksena aiempaan on tilojen ja ilmanvaihdon lämmityksen mitoituksen perusteena oleva kaukolämmön talviaikainen tuloveden lämpötila, joka lasketaan lämpötilasta 115 celsiusastetta lämpötilaan 90 celsiusastetta. Lämmönjakokeskuksen mitoituslämpötilan pudottaminen mahdollistaa tulevaisuudessa kaukolämpöverkon toimintalämpötilojen laskemisen, jolloin koko energiajärjestelmän tehokkuus paranee monipuolistaen samalla lämmönhankinnan vaihtoehtoja.

Julkaisun K1 muuttuneita määräyksiä ja ohjeita tulisi soveltaa viimeistään 1.2.2022 jälkeen käynnistyvissä uusissa suunnittelukohteissa ja 1.5.2022 jälkeen tapahtuvissa lämmönjakokeskusten toimituksissa. Uusilla matalammilla lämpötiloilla mitoitetut laitteet toimivat hyvin myös vielä käytössä olevilla, korkeammilla lämpötiloilla.

Siirtymäkaudella kohti matalampia kaukolämmön tuloveden lämpötiloja, erilaisten IoT-antureiden ja niiden tarjoamien mittaustietojen merkitys tulee myös olemaan suuri.

lora-anturit

Kuvassa ylempänä on uusi tiedonsiirtomoduuli kaukolämpömittareihimme. Päivitämme uudet tiedonsiirtomoduulit kaukolämpömittareihimme vuoden 2022 aikana. Päivityksen jälkeen kaukolämpömittarit lähettävät mittaustiedot reaaliaikaisesti. Kaukolämpömittareiden lähettämää reaaliaikaista mittaustietoa taas hyödynnetään esimerkiksi tekoälypohjaisessa kaukolämmön tuotannon optimointijärjestelmässä.

Lisäksi kuvassa alempana oleva anturi voidaan taas kytkeä kaukolämpö asiakkaan lämmönsäätimeen mittaamaan säätimeltä lähtevää säätöviestiä lämmitysventtiileille. Näitä langattomia antureita voidaan käyttää verkostosimulaatiomallissa todennetuille tiukemmin mitoitetuille kaukolämpö asiakkaille. Toisin sanoen anturilla voidaan varmistua, että jatkossakin kaukolämpö riittää kaikille asiakkaille kaikissa käyttötilanteissa matalammasta kaukolämmön tulolämpötilasta huolimatta.

Kaiken tämän tarkoituksena on varmistaa, että pystymme jatkossakin tarjoamaan asiakkaillemme toimitusvarmaa ja ympäristöystävällistä kaukolämpöä kilpailukykyiseen hintaan.

Uusimmat blogikirjoitukset

Haastateltavana meillä on tällä kertaa asentajatiimin työnjohtaja Olli Syrjä, jolle työvuosia Lämpövoimalla on kertynyt jo kymmenkunta.
08.09.2023
Lämpövoima tarjoaa tänäkin vuonna kesätyöpaikan kahdelle opiskelijalle. Veera Viljanen aloitti kesätyöt toukokuun alussa. Hän opiskelee Turussa, mutta palasi kotikaupunkiinsa Hyvinkäälle kesän ajaksi ja kerää nyt Lämpövoimalla arvokasta työkokemusta. Kyselimme Veeralta ajatuksia Lämpövoimalla työskentelystä.
31.05.2023
Energiakriisin ensimmäisen talven selkä on taittunut, ja talvesta selvittiin Euroopassa lauhan säätilan ansiosta hyvin. Polttoaineiden maailmanmarkkinahinnat ovat alkuvuodesta olleet laskussa, mutta huolta Suomessa aiheuttaa erityisesti metsähakkeen ja puuraaka-aineen heikko saatavuus. Hyvinkäällä tilanne näyttää valoisammalta.
01.03.2023
Suomessa energiakriisin vaikutusta on pienentänyt sadat kaukolämpöverkot, jotka pääsääntöisesti lämpiävät uusiutuvilla ja hukkalämmön lähteillä. Kun ajassa mennään parisen talvea eteenpäin, esimerkiksi hyvinkääläisten kaukolämpökotien lämmityksessä käytetään kymmenkuntaa eri lämmönlähdettä.
27.02.2023