Siirry sisältöön

Mitoituslämpötilan pudottaminen tehostaa koko energiajärjestelmää

Tiesitkö että, kaukolämmön mitoituslämpötila on muuttunut?

Muutoksena aiempaan on tilojen ja ilmanvaihdon lämmityksen mitoituksen perusteena oleva kaukolämmön talviaikainen tuloveden lämpötila, joka lasketaan lämpötilasta 115 celsiusastetta lämpötilaan 90 celsiusastetta. Lämmönjakokeskuksen mitoituslämpötilan pudottaminen mahdollistaa tulevaisuudessa kaukolämpöverkon toimintalämpötilojen laskemisen, jolloin koko energiajärjestelmän tehokkuus paranee monipuolistaen samalla lämmönhankinnan vaihtoehtoja.

Julkaisun K1 muuttuneita määräyksiä ja ohjeita tulisi soveltaa viimeistään 1.2.2022 jälkeen käynnistyvissä uusissa suunnittelukohteissa ja 1.5.2022 jälkeen tapahtuvissa lämmönjakokeskusten toimituksissa. Uusilla matalammilla lämpötiloilla mitoitetut laitteet toimivat hyvin myös vielä käytössä olevilla, korkeammilla lämpötiloilla.

Siirtymäkaudella kohti matalampia kaukolämmön tuloveden lämpötiloja, erilaisten IoT-antureiden ja niiden tarjoamien mittaustietojen merkitys tulee myös olemaan suuri.

lora-anturit

Kuvassa ylempänä on uusi tiedonsiirtomoduuli kaukolämpömittareihimme. Päivitämme uudet tiedonsiirtomoduulit kaukolämpömittareihimme vuoden 2022 aikana. Päivityksen jälkeen kaukolämpömittarit lähettävät mittaustiedot reaaliaikaisesti. Kaukolämpömittareiden lähettämää reaaliaikaista mittaustietoa taas hyödynnetään esimerkiksi tekoälypohjaisessa kaukolämmön tuotannon optimointijärjestelmässä.

Lisäksi kuvassa alempana oleva anturi voidaan taas kytkeä kaukolämpö asiakkaan lämmönsäätimeen mittaamaan säätimeltä lähtevää säätöviestiä lämmitysventtiileille. Näitä langattomia antureita voidaan käyttää verkostosimulaatiomallissa todennetuille tiukemmin mitoitetuille kaukolämpö asiakkaille. Toisin sanoen anturilla voidaan varmistua, että jatkossakin kaukolämpö riittää kaikille asiakkaille kaikissa käyttötilanteissa matalammasta kaukolämmön tulolämpötilasta huolimatta.

Kaiken tämän tarkoituksena on varmistaa, että pystymme jatkossakin tarjoamaan asiakkaillemme toimitusvarmaa ja ympäristöystävällistä kaukolämpöä kilpailukykyiseen hintaan.

Uusimmat blogikirjoitukset

Kun Covid-virus tuli keskuuteemme se muutti vahvasti monen yrityksen toimintakulttuuria. Näin kävi myös Lämpövoimalla, kun henkilökunta toimihenkilö tasolla teki pääasiassa töitä kotoa käsin taudin jyllätessä. Se oli valtava muutos yritykseen, jossa ylipäätänsä etätyöt eivät kuuluneet yrityksen kulttuuriin. Taudin pakottamana niin meillä kuin muissakin yrityksissä etätyöt lisääntyivät ja muokkasivat työkulttuuria.
18.01.2023
Tämän vuoden joulumuistamisen halusimme suunnata Hyvinkäälle asettuneille ukrainalaisille pakolaisille. Uusi myynti-insinöörimme Arttu Nevaranta vieraili Hyvinkään seurakunnan ja Hyvinkään kaupungin järjestämällä keräyspisteellä. Joulumuistamisen otti vastaan keräyspisteen vetäjä seurakunnan diakoni Päivi Lammela.
21.12.2022
Päätehtävämme on pitää Hyvinkää lämpimänä kaikissa tilanteissa kohtuuhintaista ja ekologista lämpöä hyödyntäen. Panostamme entistä enemmän kehittämiseen ja tulevaisuuden energiaratkaisuihin. Uuden sloganimme mukaisesti Palvelemme Sinua lämmöllä!
20.12.2022
Haastateltavaksi pöydän toiselle puolelle istui tällä kertaa Lämpövoimalla jo yli 40 vuotta työskennellyt kaukolämpöasentaja Harri Viertoma.
09.12.2022