Siirry sisältöön

Uusi liiketoimintapäällikkö Åke Vikstedt palaa Lämpövoimalle 15 vuoden tauon jälkeen

Åke Vikstedt aloitti työt liiketoimintapäällikön roolissa Hyvinkään Lämpövoimalla marraskuun alussa. Edellinen työkokemus yhtiöstä on 15 vuoden takaa. Tuolloin hän vastasi talotekniikkapuolesta ja sopimuksista, markkinoinnista ja myynnistä, tarkastustoiminnasta sekä teknisestä asiakaspalvelusta. ”On mahtavaa olla taas takaisin Lämpövoimalla. Vesi liikkuu putkissa ihan samalla tavalla kuin ennenkin, loppukäyttäjän päässä laitteet ovat hyvin samantyyppisiä kuin ennenkin, samoin kuin tuotantomalli. Muistan paljon asioita 15 vuoden takaa, siitä miten Lämpövoimaa johdettiin. Siinä mielessä on ollut helppo tulla takaisin yritykseen ja mukava palata tekemään töitä osittain samojen ihmisten kanssa.” kertoo Vikstedt.

Åke Vikstedt on alun perin kotoisin Nurmijärven Herusista, mutta on asunut Hyvinkäällä jo pitkään. ”Lapsuudesta asti Hyvinkää on ollut se paikka missä on käyty kaupoissa ja harrastuksissa. Siksi on myös hienoa tulla takaisin kotikaupunkiin töihin hyvinkääläisten palvelukseen.” kertoo Vikstedt taustastaan.

 

KIINNOSTUS ENERGIA-ALAAN SYNTYI OPISKELUAIKANA

Vikstedtillä on peruskoulutus sähköpuolelta. Nuorena hän teki 4 vuotta sähköasennustöitä ja oli mm. vetämässä sähköjä Kerkkolankadulla sijainneeseen vanhaan kaasukombilaitokseen. Olipa hän aikanaan merilläkin ja hänellä on laivan konemestarin koulutus. Elämä vei energiatekniikan pariin ja hän valmistui Helsingin teknisestä oppilaitoksesta energiatekniikan insinööriksi. ”Tekninen ala on aina ollut oma intohimo. Minusta piti tulla sähkövoimatekniikan insinööri, mutta satuin pääsemään energiatekniikan puolelle. Koulun linjajohtaja houkutteli minut sinne sanomalla, että voin vaihtaa parin kolmen viikon päästä sähkövoimapuolelle, kun paikkoja vapautuu. Kun hän sitten muutaman viikon päästä kysyi, haluanko vaihtaa linjaa, vastasin, että en missään tapauksessa!” naurahtaa Vikstedt. Energia-ala oli jo imaissut hänet mukaansa.

Opinnäytetyönään hän teki energiakatselmuksen hyvinkääläiseen kerrostaloyhtiöön, jossa oli alueverkko- ja öljylämmitysjärjestelmä. Hän otti yhteyttä Lämpövoimaan tiedustellakseen, olisiko kaukolämpö mahdollinen vaihtoehto taloyhtiölle. Päättötyön aikana hän tutustui Lämpövoiman työporukkaan. ”Sen aikainen toimitusjohtaja Pentti Silvennoinen pyysi käymään nurkkahuoneessaan ja kysyi, tulisinko töihin heille töihin. Minä otin paikan vastaan.” muistelee Vikstedt.

Ensimmäinen pesti HLV:n palveluksessa kesti kolmetoista vuotta aina vuoteen 2008 asti.  Sen jälkeen hän siirtyi Gasumille, jonne perustettiin hänen johdollaan lämpöliiketoimintayksikkö. Sieltä Vikstedt jatkoi biokaasuyksikköön Gasumin emoyhtiöön, jossa hän teki teknistä tuotekehitystä bio- ja metaanikaasujen kuljetuksen offgrid-ratkaisujen parissa. Hän kävi etsimässä laitteita ja ratkaisuja ympäri Eurooppaa ja toi niitä Suomeen. Se oli ensimmäinen oppimäärä kiertotaloudesta. Sittemmin hän on toiminut energiateollisuuden Key Account Managerina HögforsGST:llä älylämmönjakolaitteiden ja erilaisten kaukolämpöhybridiratkaisujen parissa.

 

LAAJA JA MONIPUOLINEN KOKEMUS AUTTAA MENESTYMÄÄN UUDESSA TEHTÄVÄSSÄ

Åke Vikstedtillä on laaja ja monipuolinen energian tuotantoon, logistiikkaan ja käyttöön liittyvä teknisen ratkaisukehityksen, tuotteistuksen, myynnin, asiakkuuksien hoidon ja liiketoimintojen johtamisen kokemus reilun vuodesta 1995 alkaen. Vikstedt kokee, että hänellä on ammatillisesti paljon annettavaa Hyvinkään kaukolämpöyhtiölle ja ennen kaikkea kaukolämpöä käyttäville asiakkaille.

Vikstedt näkee kaukolämpöverkon energian kiertotalousalustana, jota kannattaa hyödyntää riippumatta siitä mitä tuotantotapaa käytetään. Hän haluaa hyvinkääläisten ymmärtävän strategisen taustan sille, miksi HLV on rakentamassa lämmön kausivarastoa, miksi halutaan pudottaa verkon meno- ja paluulämpötilaa ja mikä rooli asiakkuuksilla on niissä asioissa. Asiakkaat voivat auttaa omalla toiminnallaan energiamurroksen hallitsemisessa sekä tuotannon ja jakelutehokkuuden kehittämisessä. Yhteistyö asiakkaiden kanssa on avainasemassa siinä, että päästään hiilineutraaliustavoitteisiin.

LIIKETOIMINTAPÄÄLLIKÖN TEHTÄVÄKENTTÄ

Liiketoimintapäällikön tehtävänä on Vikstedtin mukaan auttaa yhtiön hallitusta tekemään hyviä päätöksiä, pitää johtoryhmä ajan tasalla oman Asiakkuus -tiimin tehtävistä sekä varmistaa, että teemme yhdessä tiimin kanssa töitä yhtiön tavoitteiden ja asiakkaiden eteen. Asiakkuus -tiimi keskittyy asiakaskannan hallintaan, kaukolämpöenergian ja siihen liittyvien tuotteiden ja palveluiden myyntiin sekä markkinointiin. ”Toteutamme asiakkaille esimerkiksi lämmönjakolaitteiden saneerauksia, olosuhdemittarien asentamista sekä lämmöntuotantoon tarvittavan datan hankintaa. Loppukäyttäjän lämmönjakolaitteet ovat myös datanjakolaiteita – ne jakavat tietoa kiinteistömanagerille, isännöitsijälle, taloyhtiölle ja myös meille. Tuon tiedon avulla me voimme tehdä oman työmme paremmin ja varmistaa että hiilidioksidipäästöjä vähennetään, rahaa säästyy ja energianhankinta kaupunkitasolla vähenee. Toiminta on nyt jo tehokasta, mutta vielä on paljon tekemistä. Voimme auttaa asiakasta toimimaan siten, että koko systeemin tehokkuus saadaan paremmaksi.” toteaa uusi liiketoimintapäällikkö. Hänen ovensa on aina auki ja hän tekee mielellään töitä suoraan asiakkaiden kanssa.

 

ENSIMMÄISET VIIKOT TALOSSA

Ensimmäinen kuukausi on mennyt talon tapojen ja työvälineiden käytön opettelemiseen – ne ovat hyvin erilaiset kuin 15 vuotta sitten. Saati sitten millaisia ne olivat, kun hän ensi kerran aloitti työt Lämpövoimalla vuonna 1995. Näin aluksi Vikstedt haluaa selvittää tarkasti mitä yhtiössä tapahtuu, mihin suuntaan se on menossa ja mitkä ovat ne tärkeimmät asiat joihin seuraavaksi pitää panostaa. Alkua on helpottanut ystävälliset ja avuliaat työkaverit.  ”Hieno fiilis olla takaisin Lämpövoimalla!” iloitsee Vikstedt

Siviilielämässä Vikstedtillä on hyvä ja seesteinen tilanne, sillä ruuhkavuodet ovat ohitse ja kaksi lasta on lentänyt kotipesästä. Puolison kanssa he viettävät viikonloppuja laskettelemalla ja käymällä kulttuuririennoissa, kuten taidenäyttelyissä. He ovat myös hankkineet museokortit ja käyvät tutustumassa erilaisiin museoihin. ”Kerran tai pari kertaa vuodessa käymme lomareissuilla ulkomailla. Esimerkiksi viime kesänä kävimme Italiassa ja viime talvena pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni Alpeille laskettelemaan, josta olen edelleen aivan fiiliksissä. Sinne menemme varmasti joskus uudestaan. Harrastan myös silloin tällöin enduromoottoripyöräilyä, joka tuli pojan kilpaurheilun kautta uudestaan elämääni.” kertoo Vikstedt vapaa-ajastaan.

Uusimmat blogikirjoitukset

Tarjoamme tänäkin vuonna kesätyöpaikan kolmelle innokkaalle työntekijälle. He työskentelevät osana Asiakkuus- ja verkostotiimiä sekä Kunnossapitotiimiä. Miten kesätyöt ovat sujuneet? Lue lisää blogista.
13.06.2024
Uusi kaukolämpöasentaja Ville Oksanen haki meille, kun kaveri vinkkasi avoimesta paikasta ja suositteli Lämpövoimaa työnantajana.
24.05.2024
Hyvinkään Lämpövoima juhlii tänä vuonna pyöreitä vuosia. Lokakuun viimeisenä päivänä tulee täyteen 50 vuotta siitä, kun Hyvinkään valtuusto teki päätöksen osakeyhtiön perustamisesta huolehtimaan kaupungin lämmittämisestä. Yhtiön 50-vuotisjuhlavuosi näkyy viestinnässämme ja tapahtumissamme Hyvinkäällä ympäri vuoden.
20.03.2024
Hyvinkään Lämpövoiman työturvallisuustavoitteena on nolla tapaturmaa ja tänä vuonna liityimmekin Nolla Tapaturmaa -foorumin jäseneksi. Päästäksemme tavoitteeseen, tulee turvalliset toimintatavat olla sisäänrakennettuna meidän kaikkien toimintaan.
23.02.2024